Роман "Зедси" добитник награде "Раде Обреновић"

БЕОГРАД: Популарни роман "Зедси" Гордане Влајић, који је објавила издавачка кућа Пчелица, овогодишњи је добитник награде "Раде Обреновић", која се додељује за најбољи роман за децу објављен у текућој години.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Међународни центар за књижевност за децу "Змајеве дечје игре" више од 20 година додељује ову Награду за најбољи роман за децу објављен на српском језику.

Жири, који је радио у саставу Елизабета Георгиев, књижевник, преводилац и библиотекар из Димитровграда, Владислава Војновић, сценариста и књижевник из Београда, и Драгољуб Перић, професор и теоретичар књижевности из Новог Сада, у свом саопштењу наводи да су у најужем избору била још два романа у издању Пчелице - "На путу сребра" Гордане Малетић и "Птица на ветар" Весне Алексић.

Чим се појавио, роман "Зедси" привукао је пажњу читалаца и књижевне критике, најпре својим необичним насловом, који се односи на генерацију З, односно све оне који су рођени након 2000. године, а затим и својом карактеризацијом као први српски хибридни роман за децу.

Ауторка проблематици интернета, савремене технике и технологије приступа врло одговорно, свесна њихове опасности по безбедност и развој деце, али и просвећено, не одбацујући догматично њихове предности.

Ово је роман мозаичне композиције, нелинеарног приповедања, чији се наративни токови укрштају стварајући читаву мрежу приповедача и мањих прича које се уклапају у целину.

Поред различитих стилова, приповедање је обогаћено и нелитерарним елементима - QР кодовима, чијим скенирањем читалац бива одведен на интернет страницу са темом о којој је управо читао у роману.

Награда "Раде Обреновић" Гордани Влајић биће уручена 6. децембра на свечаности организованој тим поводом.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести