Шест ретких колекција Шекспирових драма биће први пут заједно изложене у Лондону

ЛОНДОН: Шест изузетно ретких колекција првих издања драма Вилијема Шекспира биће изложене у Лондону следеће недеље, у оквиру аукцијске куће Кристи.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

На овај начин обележава се 400 година од објављивања Шекспирових сабраних дела под називом "Први фолио", која су изашла 1623. године, пренео је Ројтерс. Изложба у салону Кристи биће уприличена у Лондону од 2. до 26. маја, после чега ће копије бити враћене власницима. Издања су саставили Шекспирови пријатељи и објавили седам година након његове смрти, 1616. године. У та дела спада 36 од 37 драма, које је енглески књижевник написао, а први пут биће класификована као комедија, трагедија и историја.

"Да није објављен ’Први фолио’, вероватно да половина целокупног Шекспировог дела не би постојала. То се односи и на драме као што су ’Магбет’, ’Јулије Цезар’, ’Све је добро што се добро сврши’", рекла је интернационални директор Кристија за књиге Маргарет Форд.

Навела је да не зна тачно колико је примерака објављено, али највероватније их је 750.

"Већина није у савршеном стању, али има и целовитих примерака", навела је Форд. "Први фолио" продат је на аукцији за рекордних 9,97 милиона долара. Пет од шест примерака долази из приватних колекција, а шести из библиотеке Сената на Универзитету у Лондону.

"То је једини пут да јавност може да види на истом месту шест примерака ’Првог фолија’", рекла је Форд и нагласила да су последњи пут четири примерка била виђена заједно пре целог века, на 300. годишњицу, када их је изложила Британска библиотека.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести