„Софа“ књижевно-музички спектакл у „Булевар буксу”

Дводневни књижевни фестивал „Софа“ почиње вечерас у књижари „Булевар букс“, у Новом Саду, који ће публику упознати са савременим поетским и прозним стваралаштвом у региону. Фестивал је замишљен као књижевно-музички спектакл.
Plakat „Sofe“, književno-muzičkog spektakla u „Bulevar buksu” Foto: promo
Фото: Плакат „Софе“, књижевно-музичког спектакла у „Булевар буксу” Фото: промо

У претходне три године, колико траје фестивал, гостујући уметници били су: Џевад Карахасан, Горан Марковић, Марчело, Саша Савановић, Огњенка Лакићевић, Марко Томаш, Миња Богавац, Борис Младеновић, Даниел Ковач, Владимир Табашевић, Слободан Тишма... Ове године су најављени: Ана Вучковић, Јулијана Адамовић, Лана Басташић и Милица Вучковић.

Разговор са Ланом Басташић, босанскохерцеговачком списатељицом чији је роман „Ухвати зеца“ (2018) ушао у најужи избор за НИН-ову награду, а ове године награђен признањем Европске уније за књижевност, на програму је вечерас у 19 сати. Затим следи разговор са Јулијаном Адамовићиз Хрватске, запаженом још деби збирком прича „Како су нас украли циганима“ (2008). Њен роман „Дивље гуске“ (2018) нашао се у ужем избору свих значајнијих награда региона.

На програму  сутра у 19 сати, следи разговор са Аном Вучковић Денчић, још једном списатељицом, овај пут из Београда, чији су романи улазили у најужи избор за НИН-ову награду („Епоха липса јуче“ из 2003. и „Југослав“ из 2019.). За крај овогодишњег издања „Софе“ у „Булевар букс“, биће представљена Милица Вучковић, академска сликарка чији је првенац „Болдвин“, објављен прошле године, разграбила публика.       

Након разговора са уметницама, које ће модерирати Милијана Пејаковић, Владислава Гордић-Петковић, Јелена Анђеловска, Маја Солар, од 22 сата почињу музички делови програма осмишљени као ди-yеј сетови популарних ТВ и радио лица. Прве вечери наступиће Никола Шкорић („Државни посао“), а друге Дашко и Млађа. 

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести