Српски писци награђени у Македонији

СТРУГА: Уручењем награда „Књижевни бранови“ данас су завршени Седми струшки књижевни сусрети, а признање је припало српским књижевницима Новици Соврлићу из Косовке Митровице за поезију и Александру Чотрићу из Београда за афоризме. 
knjiga, freeimages
Фото: Freeimages.com

Награду је лауреатима уручио председник организационог одбора те међународне манифестације Петко Шипинкаровски.

Јуче је, у оквиру манифестације, представљен књижевни портрет академика Ристе Василевског из Смедерева, којем је припало признање „Књижевна далга“, а о стваралаштву истакнутог ствараоца, који је рођен у Македонији, говорили су Биљана Миловановић Живак и Мишо Китаноски.

Седми струшки књижевни сусрети отворени су 6. јула књижевном вечери Александра Чотрића у библиотеци „Григор Прличев“ у Охриду.

Настављени су следећег дана пријемом код градоначелника Струге Мустафе Забзуна, представљањем награђених књига и аутора на конкурсима Крсте Чачански и Јован Котески и поетским догађајем Вевчански извори, у варошици Вевчани. 

Тај програм је организован на дрвеном мосту, поред неколико извора, а посебан блок био је посвећен савременој српској књижевности коју су репрезентовали Ристо Василевски, Новица Соврлић, Биљана Миловановић Живак, Александар Чотрић, Славица Мастикоса и Ружа Мијовић.

Академику Ристи Василевском у Македонији је уручено још једно вредно признање - градоначелник Ресена Ђоко Стрезовски предао је нашем уметнику „Кључеве Преспе 2017“, за његово укупно књижевно, преводилачко и есејистичко стваралаштво. 

Други лауреат тог признања је Франсоа Фитилис Лабрус, који живи у Грчкој и Француској.

Ово признање додељено је у оквиру 15. Међународног позоришног фестивала Глумац Европе које се одржава на обали Преспанског језера. 

Награду Глумац Европеза 2017. годину понео француски драмски уметник Марсел Бозон. 

Први добитник ове престижне награде био је бард српског и југословенског глумишта Љуба Тадић, а од српских глумаца ласкаво звање претходних година добили су и Рада Ђуричин, Раде Ссербеџија и Биљана Ђуровић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести