„Стеван Сремац” Елведину Незировићу

Награда „Стеван Сремац“ коју додељује Нишки културни центар за најбољу прозну књигу у 2019. припала је роману „Ништа лакше од умирања“ Елведина Незировића, објављеном у издању “Лагуне”.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Жири који су ове године чинили Јасмина Ахметагић, Вуле Журић и Дејан Милутиновић каже да овај роман држи пажњу и отвара питања која не губе актуелност. „Ништа лакше од умирања“ тематизује последњи рат из помало искошене перспективе, преиспитујући корене и манифестације зла, те распоне могућег и нужног одговора појединца и колектива. - Свака награда је важна, свака награда има своју тежину, свој карактер, своју ауру. За уметника не постоје неважне награде. С друге стране, награда “Стеван Сремац” за мене има додатну важност самим тим јер је – након уласка у ужи избор за Нинову награду и награду Европске уније за књижевност – ово прва награда за роман “Ништа лакше од умирања”. Такође, ово је, уопштее, и моја прва књижевна награда за неки роман. Захвалио бих од срца свима који су тако одлучили“, каже Елведин Незировић.

Елведин Незировић је рођен у Мостару 1976. године, босанско-херцеговачки је књижевник и новинар, члан Друштва писаца БиХ и ПЕН центра. Аутору ће награда бити уручена током трајања манифестације Дани Стевана Сремца, која се сваког новембра одржава у Нишу.

У најужем избору за награду биле су и књиге “Пилот трамваја” Јовице Аћина, “Етапе ноћи” Милоша Латиновића, “Деца зла “ Миодрага Мајића, “Соба 427”Јадранке Миленковић и “Убисвет” Синише Соћанина.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести