Стевану Таталовићу Бранкова награда ДКВ

НОВИ САД: Бранкова награда Друштва књижевника Војводине додељана је Стевану Таталовићу за књигу „Уступање места“ у издању „Трећег трга“ и „Чигоја штампе“.
stevan tatalovic
Фото: Tanjug

Одлуку о добитнику 57. Бранкове награде донео је жири у саставу Марија Шимоковић, Бранислав Живановић и Стеван Брадић (председник).

Жири је разматрао 12 наслова пристиглих на конкурс, а у најужи избор уврстио је књиге „Шав“ Марка Краговића (Културни центар Врбас, Нови Сад, 2016), „Чарли“ (Студентски културни центар, Крагујевац, 2016) и „Уступање места“ Стевана Таталовића.

Чланови жирија су констатовали да је током протекле деценије младим песницима постало све теже да дођу до прилике да објаве своју прву збирку.

Гашење издавачких предузећа која су подржавала стваралаштво нових гласова довело је до, како је приметио жири, до смањеног поља могућности да се артикулишу перцепција и захтеви читаве једне генерације.

Једина места на којима је то остало могуће су локални наградни конкурси за објављивање прве збирке, о чему сведочи и број збирки које последњих година пристижу на конкурс за Бранкову награду. 

Прва збирка песама Стевана Таталовића (1987, Београд) „Уступање места“ представља, према оцени жирија, „најснажнији глас прошлогодишње продукције, глас који је релативно јасно артикулисан и позициониран у времену и простору у коме се јавио“. 

Таталовић се у својој збирци поезије бави актуелним друштвеним проблемима, постављајући питање устројства добре заједнице, друштвене динамике и улоге песничког говора у овој динамици. 

Песник, како стоји у образложењу, критички сагледава југословенско, српско и европско наслеђе, у културном, политичком и економском смислу и суочава читаоце са светом касног капитализма, у коме се последњи остаци социјалне државе губе пред захтевима крупног капитала, у коме су класне неједнакости све веће, а тензија између центра и периферије омогућава благостање једној групи људи, док другу излаже различитим облицима насиља, приморавајући их да напусте своје земље порекла и да се запуте ка зидинама „тврђаве Европе“. 

Песничка реч у Таталовићевој збирци представља интервенцију у описаном устројству заједнице, засновану на уверењу у једнакост свих људи, које песника поставља пред задатак да оно што је виђено пренесе управо као што је виђено, без редукције, упркос свести о ограничености домета и снаге оваквог говора у савременом контексту, истакао је жири уз оцену да Таталовићево песништво представља значајан нови глас у српској књижевности.

Награда ће добитнику бити уручена 29. августа у Градској библиотеци у Новом Саду, у оквиру 12. Међународног новосадског књижевног фестивала.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести