СТРИП Меркурио Лои-историја обојена искуствима  Шерлока Холмса

Италијански стрип гигант „Sergio Bonelli Editore“ одавно је схватио да је, ради боље продаје, нужно нудити потенцијалним читаоцима што шароликије садржаје.
Iz strip serijala „Merkurio Loi“,  Alesandro Bilota i drugi; izdavač Čarobna knjiga, 2019.  Foto: privatna arhiva
Фото: Из стрип серијала „Меркурио Лои“, Алесандро Билота и други; издавач Чаробна књига, 2019. Фото: приватна архива

Зато Бонели у свом каталогу поред обавезних и препознатљивих каубојаца, са којима је посао и започео, има кримиће, хорор, научну фантастику, ратне, историјске, авантуристичке и сентименталне стрипове - све у великим и (по угледу на америчке стрип корпорације) малим серијалима или као самосталне приче у облику јефтиних месечних свезака, али и луксузнијих издања. Интереси читалаца, младих и оних мало одраслијих, прате се и предвиђају и, у с кладу са тим, формира понуда која, ипак, мора бити у границама које намеће корпорацијски стрип.

Но, увек се, на овај или онај начин, у издавачком плану појави и неки сасвим нетипични стрип који није баш за сваког, обичног читаоца жељног авантура већ тражи мало веће ангажовање „конзумената“. Међу те изузетке спада и серијал „Меркурио Лои“ који је излазио у периоду од 2017. до 2019. у укупно 16 епизода-свезака а који у едицији „Ризница Бонели серијал“, у књигама које садрже по две епизоде, са тврдим корицама и у пуном колору, овдашњим стрипољупцима нуди ажурна и агилна „Чаробна књига“.

Фото: Из стрип серијала „Меркурио Лои“,  Алесандро Билота и други; издавач Чаробна књига, 2019.  Фото: приватна архива

Меркурија је осмислио Алесандро Билота (1977), знан као један од сценариста знаменитих серијала „Дилан Дог“, „Нобади“, „Валтер Буио“ односно низа самосталних албума, а визуелни лик му је даровало више аутора, колориста односно цртача насловних страна. Меркурио Лои је свој живот започео као професор, филозоф, љубавник, градски шетач на дуге стазе и, пре и после свега, као врло знатижељна особа што је, наравно, идеално за западање у свакојаке неприлике и авантуре.

Место дешавања је град Рим из 1826. године а заплети се тичу „обичних“ злочина и убистава и завера (понеких уперених и против папе), деловања бројних тајних друштава, проналажења религијских реликвија... Меркурију у решавању помаже ученик-асистент Отоне, при руци је и верни слуга Леоне а он има и свог редовног и омиљеног противника Тарцисио Спада, неверног бившег ученика; одређену улогу у свему има тајно друштво „Шарада“ заинтересовано за тајне Рима на чијем челу је једна девојчица, као и дечак невероватних интелектуалних способности, маскирани осветник или официр карабињера који је напрасно занемео.


Фото: Из стрип серијала „Меркурио Лои“, Алесандро Билота и други; издавач Чаробна књига, 2019. Фото: приватна архива

Карикирање јунака

Меркурио овог пута више личи на шимпанзу (огромне уши, мали нос, дуги зулуфи) него на озбиљног професора и срцоломца, Отоне је у првој епизоди врло феминизован и кокетан, мимика свих ликова је гротескно наглашена. Серђо Гераси (у „Кругу...“) те Онофрио Катачо и Серђо Пончоне нису се устезали да карикирају јунаке и тако додају још мало хумора причи.

 


Билота је у своју причу умешао мало историје, мало искуства Шерлока Холмса уз трун теорија завера, религијских спекулација и мистерија и све то гарнирао са доста хумора и карикираних жанровских образаца. Свеукупни резултат је сасвим допадљив и пријатан за читање (наравно, ако се има у виду да је, упркос свему, реч о стрипу насталом у окриљу великог издавача). Понеке од авантура-епизода су углавном „озбиљне“ а у понеким хуморни одмак претеже; исто тако, зависно од цртача, мења се и варира визуелни идентитет-изглед јунака што свакако појачава интригу и читалачку забаву.

Шеста књига овог серијала садржи епизоде „Круг најинтелигентнијих“ и „Недеља као све друге“ које карактерише како појачана доза хумора тако и права навала нонсенс и апсурдних елемената. У „Кругу...“ Лои, пошто је елиминисао суманути напад умишљеног противника Карла, током шетње открива да је формиран „Круг најинтелигентнијих“ у који он није позван што иритира његову сујету и самољубље и тера га да, на сваки начин, уђе у друштво и наметне му се - али у томе не успева јер чланови круга више цене његовог асистента!

Фото: Из стрип серијала „Меркурио Лои“, Алесандро Билота и други; издавач Чаробна књига, 2019. Фото: приватна архива

Чак и чињеница да се иза свега, наводно, крије масовна отмица деце није довољно да одврати Меркурија од  самопромоције. Епизода „Недеља...“ чини још један корак у правцу разбијања учмалости и наступању бесмисла. Читаве недеље Меркурио бива насилно буђен, прекидан у ритуалном купању, онемогућен да га берберин обрије док изјутра по обали реке трче некакав човек и жена! Леоне спрема бизарне оброке а потом, на газдино инсистирање, само макароне са парадајз преливом; Отоне се љуби са девојком што изазива навале лебдећих срца или птичица или звезда... Адвокат Метастази упозорава Меркурија да чланови тајног друштва нестају а своје имају да кажу/додају и мачка, пас луталица, гавран, али и Тукидитова књига. Меркурио ће неке тајне открити (крива је банда уличних свирача која је хипнотисала слушаоца) али то ни изблиза не објашњава сумануте догађаје тако да је крај епизоде колико затворен толико и отворен!

Илија Бакић

(Из Стрип албума „Меркурио Лои” Алесандро Билота и други; издавач Чаробна књига, 2019.)

 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести