Светосавска награда за УП "Седмицу”

БЕОГРАД: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије доделило је Светосавску награду за 2018. годину удружењу писаца "Седмица” која окупља српске писце из дијаспоре. 
knjiga, freeimages
Фото: freeimages

Како је саопштила управа "Седмице", са седиштем у Франкфурту, реч је о највишем признању које ово министарство додељује најзаслужнијим појединцима и институцијама које су дале изузетан допринос унапређивању образовања и неговању српског језика, историје, културе и обичаја. 

Награду је уручио министар Младен Шарчевић, а у име УП "Седмица" преузела ју је Радмила Панзаловић, координатор за сарадњу с матицом.

Писци "Седмице” у својим делима чувају дух традиције, али се и својим активностима залажу управо за вредности које Светосавска награда подржава. Одржавају промоције књига широм света, учествују у различитим програмима и пројектима, ангажују се на пољу озчувања матерњег језика...

Једно од успешних остварења које је такође допринело добијању ове награде је и збирка дечијих песама "Другарска књига", у чијем је настанку учествовало пет аутора, а издавач је "Порталибрис" који већ стоји иза неколико књига чланова "Седмице”.

Издавачка кућа Порталибрис препознала је значај свега што УП "Седмица” ради и одлучила је да се придружи њиховим напорима и труду и заједно са њима објави књигу поезије за децу која су дело чланова литерарне секције Ршум школа у Немачкој, Француске и Србије. 

"Једна од идеја водиља била је да ова књига споји децу из матице са вршњацима из расејања, као и књижевне ствараоце са различитих страна света. Ипак, истакла бих да је превенствени задатак и циљ ове збирке, која је на неки начин крунисала четврт века постојања ''Седмице'', да помогне младима да очувају матерњи језик и науче ћћирилично писмо. Песме које су објављене унутар збирке имају велику уметничку вредност, обрађују деци интересантне теме на један духовит и иновативан начин, због чега ће их деца са задовољством читати, памтити и рецитовати", објашњава главна уредница Порталибриса Дубравка Драговић Шеховић.

У честитки поводом додељене награде између осталог се каже:

"Да би се добило овако престижно признање, неопходно је уложити велики труд, знање и умење у афирмацији образовања на свим нивоима и свим видовима образовања, подстицати развој деце, ученика и студената, утицати и допринети смањењу броја неписмених и функционално неписмених, реализовати активности, пројекте и програме које доприносе унапређивању образовања и неговању српског језика, историје, културе и обичаја.

Удружење писаца ''Седмица'' је управо препознато као удружење које испуњава све критеријуме за доделу Светосавске награде. Ово признање добија још већи значај, јер све напред наведено се постигло и даље постиже и развија највећим делом у дијаспори.

Светосавска награда одражава вишевековни дух Светосавља, за који се треба борити и дати несебићни допринос. 

Удружење писаца ,''Седмица'' је доказало да се верно и предано дало у очувању Светосавља кроз свој двадесетчтврогодишњи рад и изузетне резултате како у матици тако и у дијаспори.Сходно томе, као неко ко ради и доприноси развоју образовања и васпитања већ 24 године, знам колико је тежак и одговоран задатак који сте себи дали, а за добробит младих и српске културе".

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести