Светске премијере два српска филма на фестивалу у Амстердаму

БЕОГРАД: Документарни филмови "Музеј револуције" Срђана Кече и "Прилагођени" Дејана Петровића, имаће светске премијере у такмичарском програму 34. Међународног фестивала документарног филма (ИДФА) у Амстердаму, који ће бити одржан од 17. до 28. новембра, саопштили су данас дистрибутери.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Дугометражни документарни филм "Музеј револуције" редитеља и сценаристе Срђана Кече настао је у копродукцији Србије, Хрватске и Чешке и светску премијеру доживеће у у оквиру селекције "Луминоус".

"У остацима напуштеног утопијског пројекта расте необично пријатељство између једне девојчице и једне старице. Када град почне да брише просторе у којима оне живе, назире се крај детињству и сновима", гласи синопсис филма.

Краткометражно документарно остварење "Прилагођени" редитеља, сценаристе и продуцента Дејана Петровића такмичиће се за награду за најбољи филм у категорији краткометражних документарних филмова, а радња открива јединствено прихватилиште за псе у Европи, у које се свакодневно довозе пси луталице ухваћени на периферији града.

"Успостављањем паралеле између азила за псе и друштва и приказивањем процеса дресуре паса, филм указује на универзалне проблеме са којима се сусрећемо од најранијег детињства, преиспитујући потребу појединца да се прилагођава вољи другог, сматрајући га ауторитетом", наводе дистрибутери.

Захваљујући Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије, филм је снимљен у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици - једном од три затвора у Европи у којем се спроводи програм ресоцијализације осуђеника путем обуке паса, као и једином у Европи у којем постоји прихватилиште за псе у самом затвору.

Оба остварења настала су уз подршку Филмског центра Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести