Темат о Пекићевом „Златном руну” у Летопису Матице

Летопис Матице српске свој новембарски број за ову годину посвећује Бориславу Пекићу, поводом тридесетогодишњице од смрти овог нашег цењеног писца.
matica srpska, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Темат о његовом „Златном руну” приредила је Виолета Р. Митровић, која у уводној речи напомиње да темат „тежи да потврди присуство живог, делатног сећања на значајну фигуру српске књижевности и културе, на јединственог Борислава Пекића„.

- Текстови окупљени у овом тематском блоку одликују се садржајном разноликошћу и настојањем да се опус магнум Пекићевог књижевног стваралаштва сагледа са тематско- мотивског, наратолошког, композиционог, стилског, реторичког и жанровског становишта. Радови по?еднако разматрају реминисценције на Византијско / Ромејско царство у септалогији, питање обликовања времена, третман историје и мита, алегоријску и антрополошку утемељеност текста фантазмагорије, као и Пекићев позоришни кредо уз аналитички осврт на драмске адаптације одређених сегмената „Златног руна” - указује Виолета Р.Митровић.

У овом темату објављени су прилози  Радивоја Радића, Гојка Божовића, Небојше Лазића, Виолете Р. Митровић, Радомира В.Ивановића, Добривоја Станојевића, Тамаре Јовановић Стратијев, Милене Кулић, и Саре Здравковић.  О „Златном руну” ови аутори пишу из перпективе проучаваоца средњег века, као што се баве и Пекићевом историјом времена, елементима наративног склопа, жанровским колоплетом и елементима хронике у овом роману, који се посматра и као алегорија елеусинских мистерија, и др.  

Поезију и прозу у овом броју часописа објављују Миро Вуксановић, Љубиша Ђидић, Милан Мицић, Данило Јокановић, Вишња Косовић, Перица Марков, и група руских песника из Нижњег Новгорода.

У рубрици „Из света” Предраг Шапоња пише и о томе да ли ће књиге поскупети, као и о Букеровој награди за ову годину, такође и о шпанској националној награди за поезију.   

Н. П-ј.                              

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести