Толкинов „Пад Гондолина“ стиже у књижаре

„Пад Гондолина“ прича коју је њен аутор, Џ. Р. Р. Толкин, описао као „прву праву причу о Средњој земљи“, биће ускоро објављена као самосталан роман.
tolkin srednja zemlja pixabay
Фото: pixabay.com

Обожаваоци Толкинових дела „Пад Гондолина“ називају светим гралом његових легендарних прича, а књига ће пратити догађаје уништења скривеног вилењачког града Гондолина од стране првог мрачног господара Моргота.

Британски писац је за живота објавио само „Хобита“ и трилогију „Господар прстенова“ као делове саге о Средњој земљи, а након Толкинове смрти 1973. његов син Кристофер је посветио велики део свог живота организујући очеве необјављене материјале. Тако су постхумно објављена дела „Силмарилион“ и „Деца Хуринова“.

Према најавама, роман „Пад Гондолина“ би требало да се у западним књижарама појави 30. августа, а остаје нам да се надамо да нећемо предуго чекати на српски превод.

Џ. Р. Р. Толкин се данас сматра убедљиво најутицајнијим писцем епске фантастике. Његови романи су продати у милионским тиражима, а потом и планетарно успешно екранизовани у режији Питера Џексона.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести