У Београду отворена конференција "Књижевност и Стрип Самит"

БЕОГРАД: Међународна конференција и манифестација “Књижевност и Стрип Самит” отворена је вечерас у Заводу за проучавање културног развитка (ЗАПРОКУЛ) у Београду и трајаће до недеље, 2. априла.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Конференција се одржава у оквиру "Месеца Франкофоније", у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Француским институтом у Србији.

На "Књижевност и Стрип Самиту" учествоваће више од 50 најзначајнијих аутора и представника стрип сцене у Србији, међу којима Алекса Гајић, Павле Зелић, Милета Поштић, Бобан Савић Гето, Јана Адамовић Кордеј Yана и многи други.

Директор ЗАПРОКУЛ-а Марко Крстић је оценио да културном животу Београда и Србије недостаје комуникација о деветој уметности, те да је неопходна учесталија продукција и издаваштво стрипова, за шта је потребна подршка државе и институција. 

Навео је да се самит о стрипу посматра као врста културне политике, и да постоји велики интерес џаве да се ова врста визуелне индустрије развија. 

Према његовим речима, циљ манифестације је да се успостави дијалог уметности речи и уметности стрипа.

Начелник сектора за савремено стваралаштво Министарства културе Младен Весковић рекао је да је време да се институционално пружи "легитимација", да стрип не буде више "бескућник", јер је у Европи достигао изузетан значај, има сјајну публику, и као графичка новела спаја квалитет ликовне уметности, текста-сценарија, као и књижевног израза.  

Он је истакао да Министарство сада има наменска средства за продукцију стрипа, ауторе, сценаристе, како би се креирала домаћа сцена и учинио искорак у европску и светску продукцију стрипова.

  Аташе за културу Француског института у Београду Катрин Фодри је нагласила да девета уметност у Француској има огроман значај, а да је сарадња Србије и Француске у овој области посебно снажна.

 “У Француској веома важан фактор креативне индустрије управо је стрип и његов развој у свим сегментима. Културни центар Србије у Паризу недавно је имао изложбу српских аутора стрипа и ми радимо на пољу развоја публике за стрип, путем разних поставки француских аутора, или само српских, као и на изложбама где су српски и француски уметници”, закључила је Фодри. 

Путем online Zoom апликације, из Париза се јавио Винсент Еш, директор Међународног центра за стрип и илустрацију у Ангулему у Француској, који се надовезао на споменути Споразум, који је постигнут, по њему, у погледу дипломатских и стручних односа.

 Рекао је да путовање аутора у обе земље даје простора за наставак даље сарадње.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести