У септембру Међународни београдски сајам књига

Међународни београдски сајам књига уместо традиционалног термина крајем октобра ове године биће одржан од 11. до 19. септембра, као прва јесења манифестација Београдског сајма.
sajam knjiga
Фото: Tanjug (Z. Žestić)

Слоган овогодишњег сајма књига је “Повратак написаних”, а земља почасни гост биће Румунија. Како је саопштено из Београдског сајма, одлука о промени термина је донета како би манифестација прошла што комфорније за излагаче, учеснике и посетиоце, али и због тога што је тај термин вероватнији за одржавање. Тиме је, наводе, Сајам књига и продужен за један дан. Иако је, додају, претходно усаглашена, та изнуђена промена термина је међу представницима удружења и групација издавача произвела полемике о њеним пре свега комерцијалним последицама.

„У раскораку између књижевно-уметничке димензије сајма, до којих је већини декларативно и принципијелно стало, и појединачних и групних финансијских очекивања, полемичари су се нашли у сукобу интереса и подељених принципа, који покушавају да разреше преко леђа саме манифестације”, наводи се у саопштењу Београдског сајма.

Истичу да најаве појединачних одустајања од учешћа на Сајму један су од већ виђених и очекиваних начина учешћа у тој, како кажу, непринципијелној игри.

Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања. Неформално познат као празник књиге, Сајам сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију. Важно обележје Сајма књига је богат пратећи програм. Кроз бројне промоције, презентације, предавања, округле столове и трибуне, стручној и широкој публици учесници представљају низ тема важних за књижевност, издаваштво и културу.

Н. П.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести