УКС критикује Басару и жири Нина због навода о Десанки Максимовић

БЕОГРАД: Удружење књижевника Србије из Београда осудило је наводе писца Светислава Басаре о песникињи Десанки Максимовић у његовом роману “Контраендорфин” (Лагуна 2020), који је овенчан НИН-овом наградом.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

У саопштењу се наводи да Удружење "тражи помиловање за грешног нашег колегу Басару поводом његовог награђеног романа у коме је описао нешто што се никада није десило са небеском Десанком Максимовић".

Удружење жели да укаже на "општи вредносни пад критеријума издавача и уредника у издавачким кућама, као и жирија", што, сматрају, доводи и до омаловажавања не само Десанке Максимовић, већ намеће тренд омаловажавања српских књижевних великана.

Тиме се, сматра Удружење, обезвређују културни идентитет српског народа и културне вредности које су они створили.

“Жао нам је што се НИН није издигао изнад страсти самопорицања исказаних у награђивању Басарине умотворине. Овакве појаве у српској књижевној култури су ''но басаран'', јер ниво свести читалаца је изнад ''теофилизације'' Србије'''', поручује УКС.

Драган
29.01.2021 • 18:38
Па добро, његова дела ипак и даље могу да се користе, макар као лаксатив. Још ако су штампана на папиру... могу имати вишеструку употребу...
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести