Уметник у фокусу: Дејан Алексић у КЦВ Милош Црњански  

НОВИ САД:  Културном центру Војводине „Милош Црњански” у среду, 10. августа, с почетком у 19 часова, бити одржана промоција књижевног стваралаштва песника, драмског писца и ствараоца књижевних дела за децу Дејана Алексића из Краљева.
d
Фото: Youtube Printscreen

У оквиру програма „Уметник у фокусу“, акценат ће бити на његовом првом роману „Петља” (2021) за који је добио овогодишњу Награду „Милош Црњански” и новоустановљено признање „Владан Десница".

Уреднице програма: др Валентина Чизмар и Бранка Марковић.

Бежећи од сопствене судбине, Дина је, услед своје накриве нарави и отпора према конвенцијама, после једног сукоба са граничном полицијом завршила у грчком затвору. Чекајући да буде превезена у суд, она се присећа свих оних преломних тренутака у животу који су је посредно или непосредно довде довели: односа према родитељима и недружељубивој стварности, пријатељства са Никодимом, јединим непатвореним пријатељем, сукоба и компромиса са Светиславом, власником ланца кладионица и моћним ликом из подземља, коме ће се сурово осветити… Њен лик је психолошки поступно и уверљиво изграђен до самог катартичног краја, а њена истовремено деструктивна и аутодеструктивна природа огледа се у одбацивању овешталих истина и уврежених навика. Симболички и изравно, представа о животу као петљи, у којој повлачење једног краја нити значи затезање чвора на другом, наглашена је самом композицијом романа, преплитањем временских планова и, наравно, непомирљивим неконформизмом главне јунакиње, њеном ᾽петљом᾽ да се и по скупу цену супротстави лицемерју и поремећеном поретку свих вредности, рекао је аутор о свом делу.

Биографија:

Дејан Алексић (1972, Краљево), песник, драмски писац и стваралац књижевних дела за децу. Дипломирао је на Одсеку за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду.

Објавио је десет песничких збирки, једну књигу драма, један роман и преко двадесет књига за децу. Добитник је бројних значајних књижених награда за поезију: ,,Васко Попа”, ,,Меша Селимовић”, Змајева награда Матице српске, ,,Бранко Миљковић”, Награде САНУ из Фонда ,,Бранко Ћопић”, ,,Мирослав Антић”, ,,Ристо Ратковић”, Просветина награда, Матићев шал, Бранкова награда. За драму „Вина и пингвина” 2010. године додељена му је Пекићева стипендија.

Као аутор књига за децу заступљен је у читанкама и обавезној лектири за основну школу. И у овој области награђиван је важним признањима: двоструки добитник награда „Политикин забавник” и „Невен”, награде Сајма књига у Београду, „Плави чуперак”, „Раде Обреновић”, Награде Града Ниша за књижевност за децу, Златно Гашино перо, Доситејево перо, Награде Радио Београда, као и међународних прознања „Мали принц” и „White Raven”.

Његова поезија превођена је на десетак европских језика, а посебне књиге песама објављене су на шпанском, пољском, француском, словеначком и македонском језику.

Ради као главни и одговорни уредник Издавачке делатности ,,Повеља”, у Народној библиотеци ,,Стефан Првовенчани” у Краљеву.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести