УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ „ДР ШПИРО МАТИЈЕВИЋ” „Песма о три света” најбоља књига у 2023.

Једном од најпризнатијих српских писаца Владимиру Пишталу данас ће у подне Свечаној сали Матице српске бити уручено књижевно признање „Др Шпиро Матијевић” за најбољу књигу у 2023. години, којим је награђен његов роман „Песма о три света” (издавач Агора).
а
Фото: Владимир Пиштало (приватна архива)

Овим свечаним чином биће тако отворени Дани Шпире Матијевића , тродневна манифестација којом се обележава годишњица овог значајног српског литерате, преводиоца и педагога.

Награду „Др Шпиро Матијевић“ претходних година су добили академик Матија Бећковић, Ђорђо Сладоје, Милован Данојлић, Веселин Марковић, проф. др Јован Делић и лане Гојко Ђого за збирку песама „Пут за Хум“. Управо ће промоцијом те књиге данас у 18 часова, у Малој сали Матице српске, бити настављен програм Дана Шпире Матијевића, док је за сутра, у 12 часова, такође у Матици српској, планирана промооција Зборник радова с прошле године одржаног округлог стола посвећеног др Шпири Матијевићу. Тада су у фокусу 15 књижевних критичара и теоретичара били не само прозна дела и поетски опус овог књижевника, већ и његов мање истражени преводилачки и критичарски ангажман.

Други суботњи програм биће у знаку Карловачке богословије, која ће у Архиву Војводине приредити изложбу икона и старих књига, чиме ће први пут шира јавност бити у прилици да на једном месту види део културног блага које та црквено-школска институција поседује. Поставка под називом „Векови Карловачке богосло-

вије“, која ће бити отворена у 19 часова, представља увод у велику изложбу која ће поводом 230 година постојања тог богословског училишта, које данас носи име Светог Арсенија, у октобру бити приређена у самој школи.

Дане Шпире Матијевића затвориће у недељу, 25. фебруара, у 19 часова, Свечана академија на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта. У програму учествују вокална солисткиња Даница Црногорчевић, драмски уметник Ненад Јездић, Гудачки квартет и Мушки хор „Источник”, а водиће га првакиња Драме СНП-а Соња Дамјановић.  Манифестацију организује Фондација „Др Шпиро Матијевић“ у сарадњи с Матицом српском, Српским народним позориштем и Културним центром Војводине „Милош Црњански”.  

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести