Ускоро 14. Међународни новосадски књижевни фестивал  

Међународни новосадски књижевни фестивал, који организује друштво књижевника Војводине, биће 14. пут одржан од 26. до 29. августа, и на њему ће, током три дана, наступити око 20 писаца из Мађарске, Шпаније, Енглеске, Француске, Немачке, Русије, Пољске и других земаља, као и тридесетак из Србије, који ће учествовати у више од 30 књижевних и музичких програма.
e
Фото: Youtube Printscreen

Међу писцима који ће наступити на овогодишњем фестивалу су и добитници престижних европских награда за поезију - Едуардо Мога, добитник награде “Адонис” и “Латино” (Шпанија), Жан -Лик Депак, добитник награде “Артур Рембо”, и Етјен Фор, добитник награде “Мак Жакоб” (Француска).

Управо они су песници у фокусу овогодишњег фестивала, уз Арен Ворнер из Енглеске и Дејана Алексића, добитника награде “Васко Попа”.

Поред њих, у овогодишњим програмима учествоваће и Тобиас Бургхарт(Немачка), Јона Бургхарт (Аргентина), затим Каталин Ладик, Ференц Андраш Ковач, Золтан Вираг (Мађарска), Валентина Јефимовска, Иља Козлов (Русија), Јацек Напиорковски (Пољска), као и песници из Србије Ђорђе Кубурић, Саша Нишавић и Ирина Харди Ковачевић.

Поред великог броја песника из земље и иностранства, на овогодишњем фестивалу ће посебно бити представљена савремена мађарска поезија. Она је такође у фокусу овогодишњег фестивала и њој ће бити посвећен посебан програм 27. августа у Градској библиотеци у Новом Саду.

У овом програму ће песници бити представљени кроз Антологију савремене мађарске поезије, у којој је заступљено дванаест аутора, у избору Золтана Вирага (Сегедин, 1974). Сваки песник у антологији је представљен са 10 песама, у преводу Марије Шимоковић и Сандре Буљановић.

Песници заступљени у антологији су: Деже Тандори (1938), Ото Толнаи (1940), Каталин Ладик (1942), Имре Оравец (1943), Ендре Скароши (1952) - овогодишњи фестивалски лауреат Међународне награде “Нови Сад”, Ото Фењвеши (1954), Тибор Залан (1954), Ференц Андраш Ковач (1959), Иштван Кемењ (1961), Кристина Тот (1967), Јанош Тереј (1970) и Золтан Чехи (1973).

О савременој мађарској поезији говориће приређивач Золтан Вираг, књижевни критичар, професор на Универзитету у Сегедину, као и Марија Шимоковић и Сандра Буљановић, преводиоци. Поезију у српском преводу говориће Миодраг Петровић, глумац Српског народног позоришта.

Ћетрнаести пут ће бити уручена Међународна награда за књижевност “Нови Сад”, на завршној вечери 28. августа, на Тргу младенаца. У оквиру фестивала биће додељена и 59. Бранкова награда Валентини Валентиновној Јефимовскајој (Русија), 27. августа у Градској библиотеци у Новом Саду. Гост свечаности биће добитник награде “Нови Сад” Ендре Скароши.

Током фестивала биће одржан и симпозијум, посвећен теми “Интелектуалац, капитализам, књижевност”. О тој теми говориће ућесници: Алпар Лошонц, Драган Проле, Владимир Гвозден, Корнелија Фараго, Виктор Радун, Срђан Дамњановић, Бојан Јовановић и Дамир Смиљанић.

Дијалошко представљање писаца биће одржано у кафеу “Абсолут” у Змај Јовиној улици. Разговоре ће водити критичари и преводиоци: Душка Радивојевић, Марија Шимоковић, Виктор Радун, Драган Бабић и Милица Антонијевић.

– За тринаест година овај фестивал је представио преко 900 песника и књижевника, више од 150 преводилаца, око 150 музичара, обликујући се као један од најквалитетнијих књижевних догађаја у Србији и у региону. Сваке године фестивал окупља од 1.500 до 2.000 посетилаца, представљајући Нови Сад као град изузетне књижевне културе - подсећају организатори.

Због финансијских потешкоћа, трајање фестивала је, како додају организатори, смањено на три дана. Одустало се од слем такмичења, а уручење Бранкове награде ће бити одржано у Новом Саду.

- Фестивал је добио помоћ од Министарства културе Републике Србије, скромну помоћ Градске управе за културу Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу и поред чињенице да је проглашен од стране Европске асоцијације уметничких фестивала изузетним уметничким фестивалом - напомињу организатори.

Репрезентативни избор ауторских прилога, од поезије до критичких радова, реализованих на предстојећем фестивалу, биће објављен у две свеске часописа “Златна греда”.

Места одржавања овогодишњег фестивала су: Трг младенаца, Кафе “Бистро”, Позориште младих, Библиотека града Новог Сада, Клуб “Абсолут”, балкони у Змај Јовиној, затим Сомбор и Сремска Митровица.

        Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести