„Велика награда Иво Андрић" уручена Драгославу Михаиловићу (видео)

АНДРИЋГРАД: На свечаности у Андрићевом институту у Андрићграду директор ове установе, чувени српски режисер Емир Кустурица, уручио је у понедељак ''Велику награду Иво Андрић" за животно дело Драгославу Михаиловићу, и руској књижевници Гузељ Јахини, за роман ''Деца Волге“.
kusta
Фото: Youtube Printscreen

Ово је пета година како Андрићев институт додељује ''Велику награду Иво Андрић", а награда је у међувремену постала једно од најзначајнијих домаћих књижевних признања - лауреати су у протеклим годинама били Матија Бећковић, Владимир Кецмановић, Душан Ковачевић, Захар Прилепин, Ју Хуа, Бора Ђорђевић, Горан Петровић и Рајко Петров Ного, преноси "Искра".

''Живимо у веома турбулентним временима, понекад се чини да неумитно клизимо у прошлост и да велика историја прети да се понови. Та дешавања руше давно успостављене везе и истовремено отварају потребу да се те везе поново успостављају. Треба поново градити мостове, понајпре мостове културе. Андрићев роман "На Дрини ћуприја" завршава се сценом рушења моста који је постојао 400 година. Данас, међутим, мост на Дрини поново стоји и служи људима. Вероватно је то судбина сваког моста, да буде рушен, како би нам затим пружио прилику да га поново изградимо“, рекла је после доделе награде руска књижевница Гузељ Јахина.

Лауреате ''Велике награде Иво Андрић" и госте на свечаности у Андрићевом институту у Андрићграду поздравио је данас и директор ове установе Емир Кустурица.

''Роман 'Кад су цветале тикве' Драгослава Михаиловића био је мој први сусрет са идејом шта је то у ствари Голи оток, управо на начин како је то примећено у најбољим романима. Ту није била само реч о Голом отоку, него је била реч и о томе како породица, та које се распада успешно, трпи тај период комунистичког насиља. Роман Ју Хуа, односно његово читаво дело, посвећено је трпњи у време Маовог режима. И Душка Ковачевића можемо тако посматрати, само што је он више у сфери комедије" казао је Кустурица.

Истиче да је веома срећан што је заједно са својим тимом успео да, за разлику од неких других награда које се дају, направио да језик буде оружје, али да српски језик не буде искључиви повод за ову награду.

"Драго ми је што смо наше писце укрстили са онима који пишу на кинеском и руском, и надам се да ћемо у будућности имати и Французе, рецимо, уз нашу списатељску сцену, која је веома богата“, рекао је Кустурица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести