Виктор Јерофејев на 13. Међународном "Прозафесту"

Тринаесто издање Међународног фестивала прозе почиње у понедељак у Културном центру Новог Сада програмом “У сусрет Прозафесту” током кога ће од 15 до 17, 30 часова бити одржана размена књига, у 19.30 је трибина посвећана  рано преминулом писцу Боривоју Адашевићу, а од 22 часа је промоција новог романа “Хоћемо ли сутра у кино” прошлогодишњег госта  фестивала хрватског писца Боривоја Радаковића.
r
Фото: Youtube Printscreen

Фестивал ће у уторак у 18 часова отворити књижевник Миљенко Јерговић, прошлогодишњи лауреат награде “Милован Видаковић“. Ове године признање названо по зачетнику српског романа припало је једном од најзначајнијих савремених руских писаца Виктору Јерофејеву чијих је десет књига до сада преведено на српски, а сутра ће му бити и уручено.

Уз Јерофејева ове године гости фестивала су Стив Сем-Сандберг, аутор из Шведске који се посвећено бави холокаустом, Наталија Фједорчук, пољска уметница позната по књижевном стварлаштву, али и на музичкој сцени, Дејан Трајкоски, значајно име македонске књижевности, Роланд Орчик из Мађарске, као и наши аутори преводилац са руског Драгиња Рамадански и Милутин Ж. Павлов. Већ по традицији “Прозафест” прати млада публика, а сваки од учесника имаће до 27. септембра сусрет са ученицима новосадских гимназија, а  средњошколци на књижевним вечерима нису само пасивни слушаоци него и  модератори разговора.

Фестивал се завршава у суботу, 28. септембра програма “ПостПрозафест” у коме ће одломке из својих нових романа читати Милутин Ж. Павлов и Вуле Журић, али на неуобичајеном месту на новосадској Најлон пијаци.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести