ВЛАДИМИР ГВОЗДЕН О МИЛОШУ ЦРЊАНСКОМ У КЦВ МИЛОШ ЦРЊАНСКИ Разговор о путописима великог писца

Културни центар Војводине „Милош Црњански” у среду, 22. новембра 2023. У 18 часова организује једанаесту трибину из циклуса „Дневник о Црњанском” на којој ће учествовати проф. др Владимир Гвозден и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма.
w
Фото: KCV Miloš Crnjanski

Др Владимир Гвозден је историчар књижевности, књижевни критичар и теоретичар, редовни професор на новосадском Филозофском факултету на катедри за компаративни книжевност и преводилац. Држао је предавања на Универзитетима у Регензбургу, Бечу, Бамбергу, Гисену, Прагу, Сегедину и Лондону…Објавио је већи број значајних књига теорије и велик број радова који су превођени на стране језике, добитник је Награде „Лаза Костић“ (2012) и награде Друштва књижевника Војводине за књигу године (2012) као и награде Друштва књижевника Војводине за превод године (2005).Члан је уредништва часописа Златна греда и Зборника за језик и књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, као и неколико књижевних жирија.

Ово је пета овогодишња трибина из програма које ће културни центар у 2023. години посветити великом писцу, а акценат ће бити на путописима Милоша Црњанског. На својим путовањима Црњански је у џепу носио Одисеју, а питања лутања и дома уоквирују његово стваралаштво. Разговор ће покушати да осветли функцију путовања у стваралаштву Милоша Црњанског, као и да његову путописну субјективност прикаже сагледану у ширем контексту његовог и нашег времена.

Серија трибина „Дневник о Црњанском“ се студиозно бави делом и животом овог великана књижевности кроз предавања и разговоре, а гости су најбољи познаваоци књижевног стваралаштва Црњанског, од професора, теоретичара и критичара, до писаца-савременика. Руководилац пројекта je др Валентина Чизмар.

Програм ће бити одржан у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2, Нови Сад.

Улаз је слободан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести