Владимиру Пишталу уручена награда “Др Шпиро Матијевић”: Жао ми је оних којима књиге нису важне

Једном од најпризнатијих српских прозаиста Владимиру Пишталу данас је у Матици српској уручена Награда „Др Шпиро Матијевић“ за најбољу књигу у 2023. години, коју је добио за роман „Песма о три света” у издању новосадске Агоре. К
2
Фото: Dnevnik.rs

ако је саопштио председник жирија Иван Негришорац, награђени роман „синтетички је обухватио неколико суштински важних поетичких особености на којима је Пиштало обликовао своју уметност приповедања.” Сложеном структуром романа Песма о три света  добили смо једно изузетно дело као пуни израз ауторовог стваралачког зрења по којем се данас препознају врхунски домети српске књижевности”, став је жирија, у којем су још били и  проф. др Александар Јерков и Селимир Радуловић

Захваљујући се на награди, Владимир Пиштало је најпре подсетио на чињеницу да су др Шпиру Матијевићу - приповедачу, песнику, есејисти, преводиоцу и педагогу, који је трагично страдао у ратом захваћеној Тузли 1993, година - књиге биле важније од његовог живота.

„Душко Радовић је написао: Стиже пролеће. Жао ми је свих оних којима то није важно. Исто бих могао рећи и за постојање књиге. Књига је место сусрета за живота и после живота. Свака књига садржи тајну, нуди аутентичан однос према свету. Књиге су храмови места која нисмо посетили и искуства која нисмо дожовели. Али ипак јесмо. Салмон Рушди је рекао да је бедно стање бића у коме се машта ни за шта не рачуна”, поручио је  Пиштало.

Фото: Dnevnik.rs

Свечаним уручењем Награде „Др Шпиро Матијевић” званично је почела  тродневна манифестација посвећена овом српском књижевнику. У њеном наставку данас у 18 часова у Матици српској бити промовисана књига „Пут за Хум” Гојка Ђога, прошлогодишњег лауреата награде, док ће сутра најпре у 12 часова, такође у Матици , бити промовисан Зборник радова са научног скупа, посвећеног Матијевићевом делу, а онда у 19 часова у Архиву Војводине бити отворена изложба икона и старих књига Карловачке богословије.

Манифестација ће бити затворена у недељу, у 19 часова, Свечаном академијом у Српском народном позоришту, на којој ће наступити интерпретаторка етно и духовне музике Даница Црногорчевић и драмски уметник Ненад Јездић. Организатор манифестације је Фондација „Др Шпиро Матијевић”.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести