"Заблуде српске историје" Дејана Ристића пред читаоцима

БЕОГРАД: Након успеха књиге "Митови српске историје" историчара Дејана Ристића, која је за мање од годину дана објављена у тиражу од десет хиљада примерака, пред читаоцима се од данас налази њен наставак "Заблуде српске историје".
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Ово дело из угла историјске науке анализира неке од најзначајнијих митова, непознаница и заблуда бурне, славне и велике националне историје, а наћи ће се пред читаоцима у свим објектима књижарских ланаца Делфи, Вулкан, Службени гласник, Дерета, као и код издавача Вукотић медиа.

Да ли постоји српски, односно календар Светог Саве и да ли мислите да је храбри Милош Обилић распорио турског емира Мурата И на Косову пољу, колико истина има у тврдњи да је први српски цар уједно и једини немањићки владар без ореола, да ли је највећи српски освајач, цар Стефан Душан IV Силни, заиста усмртио свог оца - само су нека од питања, недоумица, непознаница или веровања на које Ристић даје одговор у свом делу.

Историјске непознанице и заблуде, као и псеудоисторијске тврдње неумитно се повлаче пред неумољивим научним истинама и чињеницама. У стварању митоманских прича, измишљотина и фалсификовања прошлости отишло се предалеко. Кривотвори се наша славна историја и тиме се урушава и негира идентитет нације и угрожава њен опстанак, сматра Ристић.

Аутор свих илустрација у овој књизи је, као и у случају "Митова српске историје", је др Никола Радосављевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести