ЗДИ: Награда „Раде Обреновић“ Милки Кнежевић Ивашковић за „Таракан“

НОВИ САД: Ауторка књиге "Таракан" Милка Кнежевић Ивашковић добитница је награде "Раде Обреновић" коју додељује Међународни центар књжевности за децу Змејевих дечјих игара. Признање ће бити уручено на свечаности "Змајев дан" 6. децембра, обавештавају из те институције.
z
Фото: Ilustracija

Највишу оцену жирија добио је роман „Таракан“ Милке Кнежевић Ивашковић. Иако би се, номинално, могао одредити као роман хорор-фантастике, ово дело надилази границе класично постављених жанрова и постаје алегоријска прича о одрастању, страховима, породичним везама, симпатији и љубомори, као и необичној емпатији према Другом, чак и када је Други оличен у чудовишно продуженој егзистенцији, на више векова, чија цена је незауставиво губљење, део по део, хуманог идентитета. У покушају да рационализује свој страх, али и учећи се отворености према другоме, главни лик романа и његов наратор, мали Михајло, четрнаестогодишњак, љубитељ хорор филмова и неко ко тек почиње да открива свет књижевности, мораће, суочавајући се са својим највећим страхом у финалном обрачуном са својим демонским пријатељем да победи свој страх, штитећи своју породицу.

Дело је ретроспективно приповедано, с позиције средовечног протагонисте, као сећање на трауматично лето 1988. и гранични догађај који му је обележио детињство, тако да се оно, у основи, може читати као двоструко адресовани текст, једнако занимљив деци и одраслима. Поред мноштва референци из сфере популарне културе (филм, музика, стрип, књижевност), специфичне атмосфере и самодовољног „екосистема“ Косанчићевог венца с краја осамдесетих, овај роман, у врло широко захваћеној слици света, моделује интимистички исприповедану причу о иницијацији оствареној победом над (сопственим) чудовиштем, попут најрепрезентативнијих романа Стивена Кинга, транспоновану у дискурс књижевности за децу и младе, наводи се у саопштењу жирија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести