Жељку Марковићу награда “Дејан Медаковић” за 2019.

НОВИ САД: Награда “Дејан Медаковић”, коју је Издавачка кућа “Прометеј” ове године доделила Жељку Марковићу за књигу “Писмо”, биће уручена 16. јануара 2020. године у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду.
p
Фото: Ilustracija/prometej.rs

”Прометеј”, сваког јануара, поводом Дана оснивања додељује Награду Дејан Медаковић. На тај начин ова издавачка кућа од 2008. као знак дубоког поштовања и сећања за незаборав чува име Дејана Медаковића наградом „за дуго сећање“. Као што је познато, ”Прометеј” је био ексклузивни Медаковићев издавач, а досадашњи лауреати награде, која носи име овог великана од 2008. године до данас били су Момо Капор, Мидраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић, Радивој Станивук, Александар Гаталица, Динко Давидов, Нада Милошевић Ђорђевић, Љубомир Симовић, Милисав Савић и Александар Ђуричић.

Извод из образложења Жирија за доделу награде „Дејан Медаковић“ за 2019. годину:

На завршној седници Жирија за доделу Награде „Дејан Медаковић“ 25. децембра 2019. године, у саставу: проф. др Бошко Сувајџић, председник; Радован Поповић, члан; Миладин Милошевић, члан донета је једногласна одлука да награда „Дејан Медаковић“ Издавачког предузећа „Прометеј“ за 2019. године припадне Жељку Марковићу за књигу Писмо (репортерски роман), ауторско издање, Нови Сад 2019. У најужем избору нашла се још књига Слободана Зубановића Друм за Кареју (Службени гласник, 2019).

Писмо Жељка Марковића је чудна и чудесна књига. Репортажа, путопис, биографија, мемоарски спис, роман, емоционална лична исповест, исповест једног времена. Путовање кроз један живот и живот згуснут у једном путовању. Заснована на личној исповести и сећањима Мате Толића,  она се претвара у узбудљиву и драматуршки обрађену фикционалну чињеницу, која сведочи колико снагом сирове истине, толико и убедљивошћу књижевног поступка. Писмо засновано на мемоарским белешкама, непосредним разговорима на Фрушкој гори, бележеним у диктафон; на сећањима и утисцима, узбудљиво је и потресно штиво. О нашим мајкама, одрастањима, завичајима. О односу између центра и маргине. О насиљу, патњи и љубави.

У духу саме награде, Писмо је књига дубоког и трајног сећања, врдничког, фрушкогорског. Књига „Српског севера“ колико и америчких предела и зрачења. Жива књига о живим људима и догађајима. Али и постмодернистичко штиво о животу једног уметничког поступка.

Књига Жељка Марковића је коаутор са животом Мате Толића. „Прича о човеку који је трагао за својим идентитетом и пропаст једне рударске цивилизације на Фрушкој гори.“ О склапању и расклапању живота. Порекла. Завичаја. Сопства. О насиљу и о траумама. О неуништивости живота. О љубави. О нама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести