Кундера поклања своју библиотеку граду Брну

ПРАГ: Милан Кундера, 91-годишњи аутор књиге "Неподношљива лакоћа постојања" и других признатих романа, одлучио је да поклони своју приватну библиотеку и архиву јавној библиотеци у чешком граду Брну где је рођен и провео детињство.
1
Фото: Youtube Printscreen
Моравска библиотека у граду Брно саопштила је данас да ће целокупна збирка бити пребачена из Кундериног стана у Паризу на јесен, јавља АП.
 
Донирани предмети укључују издања Кундериних књига на чешком и 40 других језика, чланке које је писао он и оне писане о њему, објављене критике и критике његових радова, исечке из новина, ауторизоване фотографије и цртеже аутора. Све ће бити доступно јавности, углавном у дигиталним верзијама, саопштила је библиотека.
 
Чешки министар културе Лубомир Заоралек поздравио је тај потез, назвавши га "изванредним културним догађајем".
 
Кундера је побегао из комунистичке Чехословачке и живи у Француској од 1975. године, где је и објавио своје најпознатије књиге, укључујући "Књигу смеха и заборава" (1979), "Неподношљиву лакоћу постојања" (1984), "Уметност романа" (1986) и "Бесмртност" (1990).
 
Његова каснија дела, написана на француском, још нису преведена на чешки. Кундерина супруга Вера рекла је библиотеци да њен супруг сарађује са преводиоцем на првом чешком издању његовог романа "Незнање" из 2000. године.
 
Писац живи повучено, путује у своју домовину инкогнито и никада не разговара с новинарима.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести