Лагуна објављује изабрана дела Душана Ковачевића

БЕОГРАД : Драмски писац и академик Душан Ковачевић потписао је уговор са "Лагуном" о издавању својих изабраних дела. 
dusan kovacevic tanjug
Фото: Tanjug

Према уговору, у наредних неколико година "Лагуна" ће објавити шест књига Ковачевићевих драма, књигу сатиричне прозе "Двадесет српских подела", романе "Била једном једна земља" и "Меда пева блуз" и једну књигу аутобиографског карактера.

Директор "Лагуне" Дејан Папић изразио је задовољство што ће се у новом издању наћи најзначајније позоришне драме и неколико прозних књига истакнутог српског писца. 

Ковачевић је познат публици првенствено по делима "Маратонци трче почасни круг", "Радован ИИИ", "Сабирни центар", "Балкански шпијун", "Свети Георгије убива аждаху", "Клаустрофобична комедија", "Професионалац", "Урнебесна трагедија", "Лари Томпсон, трагедија једне младости".

За своје драме добио је четири Стеријине награде, две награде "Бранко Ћопић", Октобарску награду града Београда, награде "Јоаким Вујић“, „Марин Држић“, „Милош Црњански“, награду Града театра Будве и друге.

Написао је више ТВ и филмских сценарија и за њих добио најпрестижнија домаћа и међународна признања - две "Златне арене" у Пули за "Балканског шпијуна“ и „Сабирни центар“, "Златну палму" на Филмском фестивалу у Кану за најбољи сценарио за "Подземље", награду за најбољи сценарио на Филмском фестивалу у Монтреалу за "Балканског шпијуна" и награду ФИПРЕСЦИ међународног жирија критике за "Професионалца".

Филм "Ко то тамо пева", снимљен по његовом сценарију, проглашен је за најбољи домаћи филм у другој половини 20. века.

Драме Душана Ковачевића игране су у више од 80 страних позоришта и преведене на преко 20 страних језика.

Прва од десет књига Ковачевићевих изабраних дела, збирка сатиричних текстова "Двадесет српских подела", биће објављена до Сајма књига у Београду, најавила је "Лагуна".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести