АЛЕКСАНДРИ ВРЕБАЛОВ престижна награда "Гравемајер"

Новосадска композиторка Александра Вребалов  овогодишњи је лаурат престижне Награде „Гравемајер”, коју додељује Универзитет у Луисвилу. 
1
Фото: Жељко Мандић ПР

Признање тешко 100.000 долара, које је утемељио филантроп Хенри Чарлс Гравeмајер и које су, између осталог, добијали Ђерђ Лигети, Кшиштоф Пендерецки, Џон Адамс... Александри Вребалов је припало за дело "Missa Supratext" ("Миса изнад речи") за гудачки квартет и женски хор, којима су придодати звуци звона, тибетанског посуђа и музичке тестере . Ову композицију премијерно су извели легендарни Кронос квартет и Девојачки хор Сан Франциска под управом Валери Сент-Агате.

"Missa Supratext није повезана ни с једном религијом, јер креативна сила која покреће цео живот, не мари за културу, језик или веру", каже о својој композицији Александра Вребалов. "Речи које се певају су измишљене и немају никакво значење. Дело, наиме, надилази вербални наратив, како би показало да је сав живот на нашој планети међусобно повезан"...

Метју Ерц, директор Награде „Гравемајер”, оценио је да музика новосадске композиторке „потпуно обавија слушаоца". "Њено дело Missa Supratext наглашава универзалност људског изражавања кроз музику, заобилазећи само један језик, стил или традицију. Она спаја различите хармоније, ритмове, стилове и импровизације, пре свега преносећи своју преданост музици"...

Није згорег подсетити на то да је Александра Вребалов, професор на Академији уметности у Новом Саду и Градском универзитету у Њујорку , ауторка више од 90 композиција за различите формације, од камерних до оркестарских, укључујући и оперска и експериментална дела. Ансамбли диљем света тумаче њене партитуре, а само их је поменути Кронос квартет у периоду од 1997. до данас премијерно извео 15.

– Неизмерно сам захвална што је мој рад препознат на тако високом међународном нивоу – изјавила је Александра Вребалов за „Дневник”. – „Гравемајер” је награда за коју сваки композитор зна, зато што заиста симоболизује највише вредности и квалитете у нашој професији. Она препознаје дела која су део међународне баштине, која славе разноликост преко свих граница, јер у први план стављају вредности које не потпадају под један стил, укус или културу, него се ослањају на оне универзалне, широко хуманистичке. Отуда је награда и велики подрстрек за мој будући рад, и велика потврда да он има смисла и одјека, да је ипак видљиво оно што сам до сада учинила на пољу музике.

М. Стајић 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести