„Александров” долази у Нови Сад

Академски ансамбл песама и игара Руске Армије „Александров”, који се сматра симболом и поносом руске културе, гостоваће 11. новембра  у Великој дворани СПЦ „Војводина”, најавили су организатори.
Aleksandrov
Фото: Youtube Printscreen

Овај чувени ансамбл, који се у целом свету ставља у ранг са руским брендовима као што су Бољшој театар, Ермитраж или Третјаковска галерија, утемељио је 1928. године човек по којему носи име - официр Александар Александров.

Трупа, која је се у почетку састојала од само 12 људи: осам певача, два плесача, свирача хармонике и наратора, већ до 1937. нарасла је на 274 уметника, да би достигал максимум 1948, када је бројала 313 извођача. После авионске несреће у којој су 25. децембра 2016. међу 92 погинуле особе страдала и 64 члана славног ансамбла, „Алек-

сандров„ је обновљен и данас поново броји више од 200 људи, укључујући 150 професионалних уметника: солисте, мушки хор, оркестар, плесачке групе...

Током свог постојања и традиције дуге готово девет деценија ансамбл ‘’Александров’’ је добио највиша домаћа и међународна признања а многобројна дискографска издања забележила су милионске тираже.

У њихов репертоар је укључено више од 2.000 песама, од народних, до родољубивих и војничких песама и игара, а изводе и духовну музику, као и класику, односно дела руских, али и светских композитора.

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести