Ана Ђурић Констракта: Музика много брже комуницира од политике

БЕОГРАД: Поп певачица Ана Ђурић Констракта обележила је у српској музици претходну 2022. годину због учешћа на Евровизији у Торину, где је заузела пето место, а за Танјуг каже да музика много брже комуницира са људима него што то чини политика.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

Она је нагласила да није сигурна да ли после предаје евровизијске "круне" има више времена за све, приватан живот, односе са медијима.

На неки начин Констракта је предала круну младом кандидату Луку Блеку, али ипак, како каже, има доста активности – "онако бочних".

Истиче да тешко стиже да се договори око гостовања са медијима.

"Не журим много сада, тако да ће се наћи времена, само би волела да и други буду стрпљиви" каже Ђурић.

Можда делује компликовано "одвојити" Ану Ђурић и Констракту данас.

 Уметница мисли да их је раздвојила, тако да прича о Констракти у трећем лицу, не у првом.

Као Ана Ђурић она је како наглашава добро.

 "Слежу ми се и даље утисци око свега што се издешавало у последњих годину дана и гледам како и куда даље, да се успоставим на неком путу" каже Ђурић.

Констракта је дуже присутна на домаћој музичкој сцени.

 Најпре као вокал у електро бенду "Мистаке, Мистаке", а касније пуну афирмацију доживљава као један од вокала необичне групе  "Земља грува!".

Као да је било потребно 20 година да сада коначно избије у потпуности у први план.

И даље се поставља чувено питање шта се то заправо десило.

 Како ју је задесила изненадна популарност, буквално преко ноћи.

Чини јој се да још увек и после годину дана нема тачан одговор.

 ''Некако су се поклопиле коцкице. Нашла сам се на месту где сам добила добру видљивост, искомуницирала сам и било је вероватно свима јасно то што сам имала да кажем. Онда, бавила сам се једном општом темом у којој су се многи препознали. Не само здравственом заштитом, већ и нашом незаштићеношћу у данашње време. И то је била песма у којој су сви могли да се препознају, ма ком наративу то припадало“, објаснила је Ана Ђурић Констракта, иначе дипломирани архитекта.

                На Евровизији 2022 у Торину (Италија) многи су одмах видели Констракту као веома озбиљног фаворита.

                Допала се многима њена песма "In Corpore Sano", а Ђурић каже да је ту одиграо улогу веома памтљив и лагани рефрен уз кореографију.

                "Када је дошао наш наступ прве вечери и тај рефрен, признајем, било је веома моћно. Само још пар таквих тренутака је било код извођача у арени током целе Евровизије. У том тренутку нисам свесна свега шта се дешава, јер је све гласно... Видим само нешто око себе да се одиграва. Чујем да је доста гласно, не чујем себе, а видим да је то "једна супер сјајна реакција". Више се и не сећам који смо били по реду те вечери", признаје Констракта.

                Да улази у полуфинале, њено име је прочитано тек на самом крају, тако да је славна музичарка имала велику трему око тога.

    Не мисли да су то организатори намерно урадили да би видели њену реакцију.

    Она каже да није била нервозна, те да је веома срећна што је добила тако велику подршку са географије некадашње Југославије.

"Само сам тада пожелела да прођемо даље. Кад сам већ дошла на неко седмо, осмо место, ја сам се већ опростила.  Помислила сам – "добро је, ајде, нисмо прошли, али лепо је време, имамо пар дана да проведемо у Торину", кроз осмех прича музичарка.

    Констракта је свесна да се њена хит песма „In Corpore Sano“ слуша увелико на свадбама и рођенданима, јер је прешла границу и стекла толику популарност, иако тематика није примерена за те прилике.

    Како објашњава у песми се помињу тамни колутови и болесна слезине.

    Констактина "песма" је постала друштвени феномен, вишеслојна критика и нас самих.

    Анализира како се понашамо једни према другима и како су то медији прихватили.

    "Има доста слојева та песма, а када дођемо до рођендана и свадбе, углавном тамо долазимо до духовитог сегмента "Шта ћемо сад". То ми је иначе узречица коју често користим. Нашли смо се у ситуацији коју треба промислити", сматра креативна уметница.

    Сви медији су непрестано желели да разговарају са Констрактом.

    Имала је утисак да новинари о њој мисле да сада зна све о свему.

    О питањима космоса, душе, лепоте, а она за себе једноставно каже "Ја сам ипак једна сасвим обична жена и заиста немам став о свему“.

    Констракта је 28. фебруара 2022. објавила свој пројекат "Триптих", заправо 12-минутни музички спот за три песме – "Нобл", "In Corpore Sano" (У здравом телу) и "Мекано".

    Концепт је била идеја саме Констракте, уз Ану Родић и редитељке Мају Узелац. Спот и песме које илуструју савремени живот у Србији и у протеклих годину дана су хит свуда.

    Речи тих песама се цитирају у јавности.

    "Триптих нам је донео видљивост, јер је објављен у то време када је кренула прича око Евровизије. Добро је да се узело за озбиљно све то о чему ја причам. Свидело ми се што се људи баве тумачењем речи, теме о чему говорим у песми", оценила је Ђурић.

    Песма "In Corpore Sano" била је наслушанија на YоуТубе каналу Евровизије, што је веома пријало и значило Констракти.

    То нам је на међународном плану донело евровизијску публику, што она истиче као веома значајну околност.

    "Иначе имамо јако пуно прегледа на евровизијском каналу, мислим на песме из Србије. Не знам да ли је то можда наша публика која воли стално да буде na YouTube-у. Осим тога, не могу да кажем да сам захваљујући Евровизији добила неке ангажмане и препознатљивст, будући да је то веома тешко. Ми ипак певамо на српском језику, и није лако то искомуницирати. Они који су заинтересовани за нешто што је егзотично, на неком језику који није енглески, дошли су до онога шта ми радимо. Чак преко мене и до неких других аутора са ових простора. Сем тога, није нам се десило нешто друго, значајније", открила је Констракта, која има став да су препознати као један од извођача који би могао да буде у ткз. "мусиц еxпорту".

    Реч је о музичком извозу, који је код нас тек у зачећу.

    Констракта је тако препозната као нешто што би можда могло да буде интересантно иностраној публици.

    "Због језика сам прилично скептична око тога. Овде ипак не причамо о шпанском или француском, већ је тешко ући у ову материју српског језика. Да се ради песма на енглеском, била би боља ситуација, али тренутно немам таквих амбиција. Имали смо идеју да направимо обраду "In Corpore Sano" на енглеском, али то и није толико језик који толико добро познајем, да бих на њему могла да стварам песму, како бих то радила са српским. Не осећам га довољно. Ипак, ако имам намеру да будем светски позната, можемо да покушамо", истакла је Ана Ђурић, и додала да ипак нема ту врсту жеље, већ је ово како наглашава, неки њихов пут,

    "Можда ипак успемо да се позиционирамо на некој другој сцени једног дана" поручује Констранта.

    Ана Ђурић мисли да се, када се посматра из далека, Евровизија сматра да је фестивал лаких нота.

    "Када се приближимо, видимо да ту ипак има свега". Зависи само ко на крају победи, да ли лаке ноте или нешто друго" каже Ђурић.

    Констракти је веома драго да ће млади музичар Лук Блек, родом из Чачка, представљати Србију на Евровизији 2023, са победничком песмом "Само ми се спава" која "има садржај ван оног уобичајеног – љубавна песма и патња у том смислу".

    Њена песма "In Corpore Sano" успела је да уједини цео регион бивше Југославије, што се није десило одавно.

    Ида Престер је приметила, да је "Констракти као жени са лавором пошло за руком све оно што није Дејтону и невладиним организацијама".

    "Ида Престер је дотакла ту суштину, а то је да музика много брже комуницира од свега другог, посебно од политике. То увек треба имати у виду, јер она пре спаја, него што раздваја", исказала је свој став на ту тему наша уметница, која је доживела огромну популарност која не јењава већ скоро годину дана.

    "Хит песму "In corpore sano" Констракта је компоновала са колегом из "Земље грува!" Милованом Бошковићем.

    Поред велике подршке публике, Констракта је добила и похвале јавних личности као што су Патријарх срспки Порфирије и славни тенисер Новак Ђоковић.

    Пре оволике популарности, Констракта је стигла и да учествује у дугомезтражном документарном филму "Небеска тема – Прича о Влади Дивљану" снимљеном 2019. године.

    Наступала је у другом полуфиналу Песме Евровизије 2022. и успела је да се пласира у финале где је заузела пето место (четврто место код гласања публике, 11. место код гласања жирија), док је после финала откривено да је Констракта у полуфиналу заузела треће место (девето место код гласања жирија, друго место код гласања публике).

    Констракта сматра да "уметност антиципира стварност, тако да може да нас освести у неком погледу, а опет има и друга страна музике која је катарзична и уз њу се емотивно доживи".

    Музичка уметница каже за Танјуг да у песмама представља своје видјење и критику стварности, како се она осећа, без амбиције да поведе народ у боље сутра.

    Некада славна америчка глумица Шерон Стоун се помиње у песми "Нобл", у контексту да се не ботоксира, што је Констракту инспирисало када види у медијима неке испразне и непотребне теме из светског џет сета и шоу бизниса.

    Са друге стране сматра да можда такви наслови приказују атмосферу у којој данас живимо.

    Како каже труди се да не прати много медије, осим свега неколико портала, јер нема времена, капацитета ни интересовања за тако нешто.

    Повремено баци поглед на Инстаграм страницу споменуте Шерон Стоун, јер јој је она јако забавна.

    Подсетимо, у песми "Нобл", Констракта је добар део стихова посветила овој јунакињи еротских трилера 90-их година "Ниске страсти", "Сливер" или мафијашке саге "Казино" – "Шерон се не ботоксира, причала је да се закључала једном у купатило, понела боцу вина и стала равно пред огледало, гледала је своје лице у огледалу, гледала је своје тело и плакала и плакала и плакала".

    Ана Ђурић је иначе дипломирала архитектуру на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, и веома јој се допало да студира ову врсту уметности, и признаје да је уписала сасвим спонтано и из радозналости, без знања шта заправо представља.

    Слично је било и са музиком, која ју је привукла преко друштва са којим је излазила.

    Иначе, замало је одустала од Песме Евровизије 2022, јер како признаје, тада није била у повољној животној ситуацији, и са свим тим проблемима, учешће у забавном програму јој није деловало као добра опција нити изазов који она може да изнесе.

    Ипак, пружила је поверење својим пријатељима, они су поднели пријаву за конкурс, и остало је онда – историја.

    Псеудоним Констракта је дала сама себи, када је имала 20 година јер је волела да компонује риме на специфичан начин, математички, што је у складу са њеном професијом, архитектуром.

    Псеудоним значи - бити рационално емоционалан.

    Као варијанта псеудонима јавља се и енглески, латинични облик Constructa, са којим се Ана премијерно представила као члан електро бенда "Mistake mistake", а занимљиво да се касније Ана под истим обликом алијаса бавила архитектуром.

    Према њемим речима, "диплома студија архитектуре као опште образовање јој значи и за стварање музике, јер пројектовање подразумева организацију рада", тако да је ту "вештину могла да примени на музичко стваралаштво".

    Тешко је јасно дефинисати њен жанр музике, коју је стварала још са групом "Земља грува", има ту фанк музике, поп рока, алтернативног попа, или примесе џеза, присутне су многе варијације – инди поп, авангардни поп.

    Пре него што је 2019. године покренула соло каријеру, Ана Ђурић Констрактра је била једна од две певачице, уз Зое Кида - инди поп групе "Земља грува!", основане 2007. године.

    Бенд који и даље постоји, али сада под именом "Констракта и Земља грува", учествовао је на музичком фестивалу "Беовизија" 2008. и 2009. године са песмама "Чудесни светови" и "Свеједно ми је", а данас се такмичење зове "Песма за Евровизију".

    "Схватили смо да та врста такмичења ипак пружа неку видљивост која је нама била потребна, и ми смо то јако лепо искористили. Тако да смо били два пута заредом на Беовизији", приметила је Констракта и рекла да је "бенд имао своја правила, и неку логичну природу ствари, а то је да онај члан бенда који напише песму, мора и да је отпева".

    Тако да су аутори – текстописци песама уједно били и певачи – Констракта, Зое Кида и Милован Бошковић.

    Осим тога, имали су даља правила како функционишу, као да су заправо нека држава у питању, та необична "Земља грува".

    Мирослав Ничић, некадашњи гитариста и један од твораца бенда, успоставио је правила функционисања и замислио да група има нека обележја праве државе.

    Свој музички деби, Констракта је имала са споменутим бендом "Мистаке мистаке", са којим је наступала по клубовима, а били су и предгрупа чувеном британском денс електро поп саставу из Бристола – "Косхеен" на концерту у Дому омладине Београда.

    Ана Ђурић алијас Констракта је полако постајала познатија управо као део "Земље грува!", са којом је објавила три студијска албума - "WТФ Ис Грувеланд?" (2010), "Дино у Земљи Грува" (2013), инспирисан песмама хрватског певача Дина Дворника, и "Шта стварно желиш?" (2016).

    Констракта је ауторка многих песама овог бенда - "Нисам знала да сам ово хтела", "Мама", "Туга", "Ђанго", а познате су нашироко и - "Најлепше жеље", обрада "Јаче манијаче", "Мама", "Судопера", "Вуцибатина", "Плодни дани", "Кругови", "Један дан", "Туга".

    "Били смо веома популарни, посебно у периоду када смо настали, од 2008. до 2013. године. Наступили смо на свим важним фестивалима, а у бенду нас је стварно било много. Три певача, три дувача, звук који није био заступљен на домаћој сцени. Били смо препознатљиви и нашли смо неки канал и успели да га ухватимо", анализирала је Констракта свој састав "Земља грува!".

    Музичар Мирослав Ничић је демо верзију песме "Бескрајно" осмислио под псеудонимом Тата Мики, отпевану и снимљену у болничкој соби док је чекао трансплатацију коштане сржи.

    Онда су нумеру обрадили 2019. године Констракта и „Земља грува!“ након његове смрти.

    Музичарки је веома важна екипа са којом сарађује.

    Сматра да је значајно када се сви чланови осећају добро и пријатно једни поред других, и наравно да се разумеју.

    "Ова нова етапа мог пословног живота је другачија у том смислу што сам морала да поделим неке активности, а не да све сама радим од А до Ш, као раније. Бенд успева да сам функционише за себе, а ја радим неке бочне ствари. "Букер" (агент за заказивање концерата, прим. аут.) обавља свој посао, имам помоћ пријатеља, јасно је да не могу све сама да изведем и контролишем, мада за тим и нема потребе у овом тренутку", објаснила је уметница укратко сва могућа ангажовања која су неопходна.

    Констракта се 2009. удала за колегу архитекту Милана Ђурића са којим има двоје деце - сина Николу и ћерку Лену, и за њих каже да су се навикли на мамину популарност.

    "Деца брзо прихватају промене, тако да није био проблем. У почетку им је било смешно, а касније су прихватили. На крају им је то било и корисно, јер су се мало осамосталили. Зато је све испало како треба, јер би иначе оспало да и ја даље све радим и по кући“, духовито је Констракта представила и ту страну приче, и истакла да се и у кући добро организовала, као и у бенду.

    Да је и даље веома тражена, доказала је недавно организована велика Егзитова "Flower Power" журка фестивала – продукције Егзит, 1. априла у Херцег Новом.

    Био је то седмочасовни спектакл у режији маскираног хоусе музичара Клептона и најпопуларније регионалне музичарке Констракте као најтраженији догађај на Јадрану тог викенда, који је окупио више хијада људи на Тргу Николе Ђурковића.

    Био је то четврти догађај у продукцији Еxита на коме је Констракта имала учешће.

    Прва соло песма "Жваке" под овим псеудонимом, Констракта је објављена 2019. године, што је означило њену соло каријеру, а други самостални сингл био је "Неам шамана" (2020).

    За ту другу песму, музичарка је објавила тада да је инспирација за текст била вест коју је прочитала о певачици из Новог Пазара - Емини Јаховић, која је потражила помоћ од шамана након развода.

    Како то звучи цинично, Констракта је својевремено нагласила да Емину воли, поготово као колегиницу која је такође текстописац, а обе песме су део пројекта "ЈБГ".

    Најновија Констрактина песма "Ево, обећавам!" заправо је настала пре хит нумере "In Corpore Sano", и свих наведених соло композиција, и више је него актуелна, јер приповеда о анксиозности, депресији, усамљености.

    "Та песма је била готова пре песама које су објављене под именом Констракта, али некако није било прилике да је "зготовимо" у правом тренутку. Тада нисмо нигде журили, онда је наишао природно "Триптих", који смо погурали. Нисам имала времена касније када ми се све дешавало око Евровизије у последњих годину дана да снимим неку нову песму, а ову смо наравно желели да објавимо. Оно на чему сам инсистирала јесте да је испрати видео спот, да је допуни. Важно ми је било да "Ево, обећавам" изадје као аудио и видео формат", нагласила је Констракта.

    Она је навела да је и овде у питању један мали омнибус, такодје триптих, који имају наслове "Депресиван сам", "Анксиозан сам" и "Ево, обећавам".

    Имали су на тај начин прави експеримент који је требало саставити у целину, где су те сегменте писали различити аутори (Никола Стојановић, Марчела Занки и Исидора Булатовић) и Констракта је веома задовољна резултатом пројекта.

    "Та два психичка стања која су највише присутна – анксиозност и депресија, дотичем кратко и на субјективан начин, а паралелно са тим иде наизглед љубавни сусрет неко двоје или можда сусрет унутар једног човека, који би требало да обећа решење. То и јесте наша стварност" описала је Констракта своју нову песму „Ево, обећавам“.

    Музичарка је истакла да је у тој песми представила све оно што је сама искусила, те да у њенин окружењу "жене су те које се боре са депресијом, а мушкарци са анксиозношћу".

    Медјутим, како је читала статистике, жене изгледа имају оба та стања готово подједнако.

    Она сматра да је можда "разлог томе и позиција у којој се жене и даље данас налазе, а то је – зависност, несигурност, неизвесност, теже обезбеђивање простора за себе".

    Уметница је раније оценила да ће фама око ње у вези Евровизије трајати оквирно годину дана, јер сматра да је немогуће држати пажњу људима дуже од тога.

    "Мој доживљај је да ће та фама да се спусти, јер не може то све трајати не знам колико дуго. Ни ја не напињем да одржавам ту пажњу. Оно што знам је да албум сигурно нећу ускоро објавити. Никада нисам то тако радила, јер немам капацитета да створим брзо цели материјал. Писала сам песму по песму, или тему по тему. Ако се отвори могућност и време да све то сложим, зашто да не? Иначе се дивим људима који све то могу да постигну", рекла је Констракта.

    Креће полако да се спрема летња сезона, иду концерти и за њу је сјајно што их увек има, понуде су на столу, тако је већ резервисана за чувени "ОК Фест" на Тјентишту (Република Српска) 14, 15. и 16. јула.

    На овом медјународном фестивалу током три летња дана наступиће велика имена из региона и Србије – Гибонни, Коља и Гробовласници, ККН, Бркови, Горан Баре & Мајке, Зостер, ТБФ, Дарко Рундек & Екипа, Др Неле Карајлић, Миле Кекин, Бомбај Штампа, Елементал, Артан Лили, Обојени програм, ДЛМ, Репетитор, Детоур и други.

    Такодје, Констракту чекају концерти током маја у Загребу, и Бања Луци, а током августа би требало да наступи и у Пули.

    Певачица држи рекорд као српска извођачица која је достигла највећи број месечних слушалаца на стриминг платформи Спотифај са више од 1,3 милиона.

    Такодје, 14. октобра 2022, Констракта је открила невероватну вест: ушла је у разматрање за 65. годишње америчке награде "Греми" у две категорије: Најбољи светски музички наступ (за изведбу песме "In Corpore Sano") и Најбољи нови извођач.

    Измедју концерата и фестивала, Констракта налази мало времена да пише и ствара нове песме, и нада се да ће у наредном периоду пронаћи мир да се посвети наредним композицијама, јер за сада јој то делује скоро као немогућа мисија.

    "За мене у животу је било важно да радим оно што волим. Не умем другачије. Некако сам налазила начине да радим то што волим, а опет, могуће да постоји начин да се заволи и оно што радиш", са осмехом констатује певачица и текстописац.

    И за сам крај разговора, Констракта се осврнула на предстојећи наступ Луке Блека на 67. издању Евровизије, које ће бити одржано у Ливерпулу, у Великој Британији.

    "Незахвално је давати неке прогнозе шта можемо очекивати када је у питању наша земља на такмичењу. Још увек не могу да оценим како стоји Лука тренутно'', закључила је за Танјуг Ана Ђурић Констракта.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести