Андре Рију после концерта у Србији: Верујем у музику која дира у срце

БЕОГРАД: Популарни холандски и светски музичар - виолиниста Андре Рију синоћ је одржао концерт у Штарк Арени уз пратњу свог раскошног ансамбла "Јохан Штраус Оркестра", а специјално за Тан‌југ уметник је истакао да не верује у жанрове већ у музику која дира у срце.
e
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

"Веома сам срећан, тако се осећам ове чаробне, фантастичне ноћи у Београду. И поново је ваша хала била препуна, сви су били срећни, а то и нас у саставу чини веома срећнима. Ми често путујемо по свету на турнеје, тако да нам је изузетно важна та интеракција, комуникација са публиком. Када видимо да публика тако лепо реагује на наш програм, увек ћемо бити срећни и испуњени”, врло надахнуто са широким осмехом је говорио Андре Рију за Тан‌југ.

Славни виолиниста, диригент и лидер свог ансамбла о скоро 60 музичара - "Јохан Штраус Оркестра", синоћ је до касних сати одржао још један изузетан и надасве вансеријски раскошан спектакл који укључује музику, валцер, духовито приповедање које само Рију уме, и комплетан уметнички ужитак од два и по сата.

Многима се чак чини као да гледају неку позоришну представу, мјузикл, а не грандиозни концерт.

Чим је Рију први пут гостовао 2019. године и одмах распродао Штарк Арену која прима до 20 000 људи, одмах је пожелео да дође поново, и са организацијом “Star Production” је заказао већ нови термин - новембар 2020. године.

На жалост, та фатална година почетка корона вируса није била могућа више за довођење страних звезда, тако да је догађај одложен за новембар 2021, али ни тада није било изводљиво, тако да се одуговлачило до неодређеног датума.

"Тешке су нам биле ове две године пандемије ковида 19, ми нисмо могли да вам гостујемо и свирамо, нисте могли ни ви код нас да дођете, све је стало. Срећан сам што се све завршило и да смо се сада поново срели овде вечерас", говорио је Рију синоћ публици на концерту и описао да су му многи слали писма из целог света, али и из Србије, и открили да ће га чекати да поново дође макар то потрајало и пет година.

"Хвала вам за толику дивну оданост ових пар година", емотивно је нагласио Рију.

Из своје визуре, Рију може да упореди два концерта која је одржао код нас 2019. и синоћ.

"Ове ноћи заиста је било величанствено, али не бих баш могао да кажем да је било боље него пре три године, већ је јасно колико су људи били гладни, жељни уживо доживљаја, да слушају музику након толике, двогодишње паузе услед короне. Наравно, цео свет је стао и то се онда види разлика, где год да смо били током актуелне турнеје. Публика је толико гладна оваквих догађаја, да нешто лепо коначно доживи, и жели пре свега да буде срећна”, објаснио је Рију, који живи у свом родном Мастрихту, у Холандији, а каријера му је почела пре 44 године (1978).

Андре је почео да учи виолину са свега пет година и већ тада је кренуо да обећава са будућом каријером виолинисте, али је касније постао фасциниран оркестрима, те је постао вођа једног од највећих.

У последњих десетак година његове турнеје су доносиле зараду између 40 и 70 милиона долара, и тиме је премашио инкасирања многих америчких и британских поп и рок звезда.

Он је јединствен уметник који је успео тако лако да класичну музику, оперу, валцер и мјузикле широм света учини популарнијим од жанрова рок, поп, фанк или џез музике.

"Нисам толико сигуран да је наша музика популарнија од свега набројаног, али чини ми се да је начин на који изводимо програм мој оркестар и ја, прилично отвореног ума, без постављених граница типа - ово је класика, оно следеће опера или мјузикл. Не, већ ја гледам на то овако: сва музика која успева да додирне моје срце, то је чиста музика, права уметност и верујем да може да дотакне и ваша срца, што се и доказало на концертима два пута код вас", оценио је Андре Рију, прави светски полиглота, који говори шест језика - холандски, енглески, немачки, француски, италијански и шпански.

Током 2008. године, његова турнеја је представљала репродукцију у пуној величини замка царице Сиси, највеће позорнице која је у то време била на турнеји.

Музичару је жао што није могао тако брзо поново да дође у Србију како је планирао већ 2020, те се понадао да ће се стишати страсти око короне 2021, а онда се десила трећа срећа и коначно је дошао опет, и жели да и даље посећује Београд са својим концертима.

"Мислим да је пандемија короне дефинитивно завршена, комплетно је изашла из мог живота, отписао сам је и бацио, тако посматрам ситуацију. И када је почела цела епидемија, имао сам времена да мало истражујем и читам о свим тим заразама кроз историју. И све пандемије на свету трајале су максимално две године. Тако је и са короном. Психолошки, ментално, одмах сам се спремио да ће нам изгледа потрајати две године. И ето сада је готово, сигурно барем до наредних 100 година", закључио је Андреј Рију за Тан‌југ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести