Антологијски моменат Егзит фестивала: „Ђелем, Ђелем“ ујединио Арену

НОВИ САД: Фестивал чине тренуци. Неки су спонтани, неки се можда могу планирати, али да људи одреагују као једно – за то је потребно много заједничке енергије, разумевања и осећаја.
d
Фото: Youtube Printscreen

Када је прошлог лета на Главној бини уживо изведена званична ромска химна „Ђелем, Ђелем“, са семплованим вокалом вечне Есме Реџепове и као резултат заједничке продукције Саторија и Егзита, знало се да ће нови посебан тренутак доћи пре или касније.

Непосредно пред овогодишњи фестивал објављена је студијска верзија обраде песме, уз видео спот сниман 10. јула 2021. године управо на Главној Еџитовој бини. Тачно годину дана од концертне премијере, 10. јула 2022, Сатори је поново био на Петроварадинској тврђави, започео свој наступ на мтс Денс арени и одбројавање је могло да почне.

Тренутак кад се са разгласа моћне Арене чуо бесмртни вокал Есме Реџепове остаће забележен у антологији ове славне бине и комплетног фестивала. Храм електронске музике на тренутак је прерастао сам себе, отворио се према целој планети и спојио различите светове у један, баш онако како је то некада радила Есма, а данас све успешније и сам Сатори.

Посебно емотивна је била чињеница да су се Ђорђу Петровићу Саторију на бини тада придружили родитељи, отац родом из Ниша и мајка из Јужноафричке Републике, као и отац оснивача Егзита Душана Ковачевића, Илија Ковачевић, који је и прошле године добио овације препуне мтс Денс арене.

„Ђелем, Ђелем“ је у неколико минута на најупечатљивији начин демонстрирао невероватну снагу музике и заједништва, уткане у овогодишњи слоган фестивала „Заједно. (За)Увек!“

Глас Есме Реџепове преноси бол турбулентне историје Балкана, а магичан звук који је песми сада дао Сатори као да пружа исцељење и представља тежње нових генерација за трајним миром на овим просторима, што је део Еџитове мисије од оснивања, рекао је Душан Ковачевић, идејни творац за реинтерпретацију песме.

За мене је могућност да радим са Есминим оригиналним снимцима веома посебна. НПР ју је пре неколико година изгласао за једног од 50 најбољих гласова икада и нико други до сада није имао прилику да ради са њеним гласом. Њен син сматра да је велика част што смо успели да сачувамо суштину њеног рада и што је управо Есма кроз ’Ђелем, Ђелем’ на неки начин била део прошлогодишњег поновног отварање Егзита, додао је Сатори.

У овој јединственој изведби семплован је вокал са једног од последњих снимака краљице ромске музике Есме Реџепове, који је Еџиту уступио њен син Симеон Атанасов. Стихове ове песме, која је на конгресу Међународне ромске уније 1990. године усвојена за званичну химну Рома, написао је југословенски композитор ромског порекла Жарко Јовановић још 1949. године. Песма „Ђелем, Ђелем” је објављена 1. јула, и представља ексклузивна Саторијеву сарадњу са фестивалом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести