Бах на историјским инструментима у Синагоги

Ансамбл „Њу трини барок” приређује вечерас у 20 часова концерт у Синагоги, на којем ће изводити дела Баха на историјским инструментима, под диригентским вођством Предрага Госте.
Ansambl „Nju trini barok” Foto: promo
Фото: Ансамбл „Њу трини барок” Фото: промо

Биће изведена следећа Бахова дела: Пети Бранденбуршки концерт у Д-дуру, Концерт за чембало у А-дуру, Концерт за виолину у а-молу, и Оркестарска свита бр. 2 у ха-молу.

Солисти ће бити Катарина Ђорђевић, барокна виолина (Велика Британија/Србија), Каролина Бетер, траверзо флаута (Немачка/Србија)и Душан Тороман, чембало и оргуље (Италија/Србија).

„Њу тринити барок” је познат као један од најзначајнијих ансамбала за рану музику у свету, подсећају у Музичкој омладини Новог Сада, и додају да га је у Лондону 1998. основао Предраг Госта, а да је базиран у Атланти (САД). Однедавно своје активности шири и на Србију, те у овом ансамблу сада често наступају и многи наши уметници. Репертоар састава обухвата музику од камерне до оркестарске, од кантата до опера.

„Предраг Госта је свој уметнички рад базирао најпре на извођење и изучавање музике 17. и 18. века, свирајући на оригиналним инструментима или репликама музичких инструмената из тог периода, као и на сарадњу са музичарима који се баве извођаштвом тих периода. Госта је у последњих 17 година током свог боравка у САД-у забележио значајан успех, пре свега са својим ансамблом „Њу тринити барок”, али и са запаженим уметницима у тој области“, подсећају у МОНС -у и наводе да је последњих година све више присутан на нашој музичкој сцени.

Чланови овог ансамбла су: Катарина Ђорђевић (барокна виолина), Душица Блаженовић (барокна виолина), Ивана Завишић (барокна виолина), Ана Торбица (барокна виола), Андре Лорен О’Нил (барокно виолончело), Војислав Деспотовић (виолоне), и Дарко Карајић (теорба).

Улазнице за овај концерт стају 500 динара и могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/3, телефон 021/452-344) од 8 до 14 сати, као и два сата пред почетак концерта у Синагоги.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести