Велики народни оркестар АКУД Соња Маринковић вечерас у Синагоги

НОВИ САД: Деценијама грађен репертоар, од старих војвођанских песама и изворне музике коју су крајем XIX века свирали Цицварићи до игара из Шумадије, са Космета, из Македоније... вечерас ће Велики народни оркестар АКУД “Соња Маринковић” на концерту у новосадској Синагоги допунити севдалинкама у несвакидашњем аранжману.
sinagoga jevreji
Фото: Dnevnik.rs

Јер, солисти ће бити солисти Опере Српског народног позоришта мецосопран Виолета Срећковић и тенор Александар Саша Петровић, те гост из београдског Народног позоришта, бас-баритон Драгољуб Бајић. 

Севдах, ашик, све је то љубав. Е, та и таква љубав, која премошћује и веру и неверу и нације, била је основни мотив да овај предновогодишњи концерт у потпуности посветимо севдалинкама. С друге стране, чињеница је да и опера, поред свих својих заплета и расплета, у својим темељима ипак има љубав. И пало ми је напамет да понудим оперским певачима да се окушају у интерпретацији севдалинки, што је са задовољством прихваћено, рећи ће Владимир Грујић Груја, који свира хармонику, задужен је за оркестрације и уметнички је руководилац ансамбла.

Грујућ појашњава да извођења неће бити лишена „народног шмека”, али ће истовремено сваки од солиста бити у прилици и да искажу гласовне могућности које су их и довеле на оперске сцене. Тим пре јер су аранжмани прилагођени тоналитетима које су сами певачи захтевали...

Нисмо желели да будемо лоша имитација Сафета Исовића. То је нешто што нећемо. Такође, било би греота да позовемо три врсна оперска уметника и да од њих тражимо да певају као у кафани. Дакле, на концерту у Синагоги сигурно неће бити тако. Нећемо, наравно, бежати од предновогодишњег расположења, али ипак у духу севдалинки, љубави, помало и сете... И ако је судити по пробама, бићемо задовољни и ми, а уверен сам у то да ни публика с концерта неће изаћи намргођена.  

Подсетимо, језгро Великог народног оркестра АКУД “Соња Маринковић”, који творе адвокат, правник, психолог, машинац, офтамолог, педагог, историчар…  заједно је још од 1966, када се почело с кларинетом, хармоником, виолином, трубом, тамбурашком контром и контрабасом, да би се годинама оркестар надограђивао па је у једном моменту домашио и 28 чланова, а састав је по потреби допуњаван и традиционалним инструментима, од гајди до балалајке.

Ипак, вечерас ће пред публику, и због природе концерта, изаћи упола мањи ансамбл...

Кларинетиста Добривој Јанковић истиче да је свирање у АКУД “Соња Маринковић” – „тимски рад”, да не пролази принцип „свака вашка обашка”, већ да се мора сарађивати како би резултат био ваљан.

Током овог наше дугогодишњег заједничког рада, приредили смо ми више тематских концерата: Врање, Шабац и стари Цицварићи, ромска музика, чак и кафанске песме, тако да нам тај приступ није нов, вели Јанковић.

Али, додаје,  јесте у питању озбиљан изазов, јер севдалинке није лако свирати, у првом реду због мноштва украса, али и рубато детаља, односно слободног темпа.

Изазов је, дакле, за оркестар, а мислим да је и за солисте, јер су у питању песме ипак прилично удаљене од њиховог фаха. Но, уверен сам у то да сви скупа нећемо разочарати, напротив, истиче наш саговорник.  

Концерт почиње у 20 часова, а карте по цени од 300 динара моћи ће да се купе на улазу у Синагогу.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести