Бајага: Сигуран сам да ће мој мјузикл дуго живети на сцени

БЕОГРАД: Мјузикл “Са друге стране јастука” према 30 хитова Момчила Бајагића Бајаге имаће свечану премијеру вечерас у Позоришту на Теразијама у Београду, а за Танјуг прослављени поп рок музичар каже да једва чека да се овако велики пројекат игра пред пуном салом, а не смањеног капацитета, како мере налажу због ситуације са пандемијом.
Bajaga na Egzitu Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Бајага на Егзиту Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

После интензивних проба од септембра месеца, стигао је и тај дан када ће бити премијера мјузикла који се припремао од прошле године, у режији Југа Радивојевића, на либрето - драмски текст Стевана Копривице, а у аранжманима диригента Александра Седлара, познатог музичара.

Да ли је узбуђен или има трему данас када следи први сусрет са публиком, која ће дати свој суд о новој музичкој представи, Бајагић за Тањуг открива:

"Немам претерану трему, био сам на генералној проби, и морам рећи да сам заиста јако задовољан како су то сви они спремили, и сви глумци, и текст Стеве Копривице, сама Југова режија, аранжмани Седлара".

Надахнуто музичар издваја да је апсолутно одлична глумачка екипа, сјајан оркестар и балетски ансамбл, и да све моћно изгледа.

Практично цео текући месец у том позоришту ће се играти само та представа, од чак 12 извођења, ако саберемо генералну пробу, претпремијеру и премијеру.

Онда следе репризе у следећим терминима: 10, 11, 17, 21, 24, 25, 28, 30. и 31. октобар.

“Да, мјузикл је на репертоару једини током октобра у овом позоришту, из разлога што се игра са свим стриктним мерама, дакле као и свуда, биће дистанце, не смеју сва седишта да се продају, практично ће ићи са пола капацитета, и мање, и зато играју толико да се на неки начин надомести та празнина на местима, отуда 12 играња овај месец”, објашњава аутор многих композиција које су обележиле рокенрол сцену Србије и целе бивше Југославије.

“Сигуран сам да ће овај мјузикл да траје и дуго живети на сцени, и зато једва чекам да да се укину све те мере, јер је цео пројекат такав да ће боље да изгледа када буде баш пуна сала”.

Главне улоге у овом музичко-сценском пројекту тумаче већ искусни млади глумци Славен Дошло и Милена Живановић, а уз њих је ангажован готово читав ансамбл театра са гостима: Жарко Степанов, Владан Савић, Игор Дамњановић, Елизабета Ђоревска, Данијел Корша, Кристина Савић, Душко Радовић, Милан Тубић, Љубиша Динчић, Јелена Арсић, Небојша Громилић, Александар Дунић.

Али, занимљиво је да певач и композитор има још занимљивих пројеката не само ове недеље, већ и цео месец.

До сада у каријери никада није имао толико актуелности за кратко време - премијера мјузикла је вечерас, онда промоција новог албума Бајаге и Инструктора “Овај свет се мења” десила се јуче, а на све то стигао је да креира и прву сликовницу “Бројалицу” за издавача “Вулкан”, која ће бити промовисана на Вулкановом сајму књига од 18. до 24. октобра у свим књижарама овог успешног ланца писане речи.

Ова сликовница је прва у каријери музичара, која је опет везана за музику, јер помаже деци да лако броје до 10, према песми написаној за хор “Колибри”.

“Јесте, то се све заправо само промовише у последњих недељу дана, а иначе сам све наведене пројекте радио последњих годину дана, чак и нешто дуже, јер због короне су сви ти пројекти били стопирани или померени, и онда се задесило да је ето рецимо данас промоција албума, сутра премијера представе, а убрзо и сликовница”, приближио је ситуацију уметник.

“Свакако драго ми је да се све то одвија, изгледа да пуно радим све у исто време, али није баш тако, јер сам све то припремао раније, а сада је дошла цела реализација на ред, једно за другим”.

Осим три актуелности, музичар има још нове три које се дешавају у његовом веома бурном, активном уметничком животу.

Следећи концертни сусрет са београдском публиком десиће се већ у следећу суботу, 17. октобра у Башти рок клуба Фест, који је у овом тешком добу пандемије за музичаре, и једини простор где рокери могу за мање људи да свирају.

Осим тога, Бајагић је са својим бендом снимио концерт без публике на Ташмајдану, који ће имати своју ТВ премијеру на РТС-у ускоро.

Како се осећа после распродате две Арене, свирање по великим салама и халама, да се сада среће са публиком на једном интимнијем простору какав је клуб Фест, са ипак мање људи испред бине?

“Навикли смо, једноставно у каријери смо имали и мале и велике просторе, свирали смо заиста свуда, а у клубу је свакако другачије него у хали или на стадиону, али ја волим и једно и друго”.

Кантаутор истиче да су то ипак две различите ствари, клуб и веће дворане, а у Фесту готово да нису наступали у тако богатој каријери.

“Драго ми је да нешто ипак свирамо, јер смо ове године имали само три концерта, пре короне смо били у Осијеку, онда сада током септембра, кад су попустили мере, наступали смо на стадиону у Скопљу, али за знатно мањи број публике, и ето онда следи клуб Фест”, помало разочарано прича хипер продуктивни креативац, који је навикао да буде на турнејама и стално на точковима.

“И у најгорим временима ми смо имали барем 40 концерата у години, зато кажем да је музика свакако највише погођена овом пандемијом, јако ми је жао што је тако и надам се да ће се то убрзо променити.”

Након распродате Штарк Арене 2018, дочека Нове 2019 на улицама престонице, и читаве серије распродатих концерата у Сава центру са Симфонијским оркестром пред крај 2019. године, када је славио 35 година каријере и изводио 35 песама, поново су “Бајага и Инструктори” на позорници Београда у мањем капацитету, са непролазним композицијама вредног и свестраног музичара.

Али, у овом веома активном периоду, ту се не завршавају пројекти на којима Бајагић вредно ради, следећи на реду је најновији филм драмског писца Душана Ковачевића - “Није лоше бити човек”, где компонује музику.

“Прошле године смо кренули да радимо тај филм, ја сам снимао музику, и песме које су у филму већ су готове, морало је тако бити реализовано, да би ушле у сам филм, а сада ми је остао још само инструментал и музика атмосфере, и за десетак дана би требало да добијем цео филм у монтажи”, приближио је тренутни развој овог пројекта за велики екран.

Остварење је снимано на основу комедије “Кумови” истог аутора Ковачевића, која се годинама успешно игра на сцени Звездара театра, где је писац истовремено и управник.

Тако се наставља сарадња Бајагића и Ковачевића после значајног филма “Професионалац” (2003), такође према култној позоришној представи.

“Искрено, у питању је јако необичан филм, који јесте према драми “Кумови”, али је сад све то доста промењено у односу на саму представу, аутор се одвојио од тог драмског предлошка, а глумачка екипа је стварно врхунска и феноменална”.

У филму “Није лоше бити човек” игра читава плејада тражених глумаца - Војин Ћетковић, Бранка Катић, Срђан Жика Тодоровић, Мира Бањац, Ненад Јездић, Андрија Милошевић, Гордан Кичић, Милан Лане Гутовић, Срђан Тимаров, Христина Поповић, чак и поп џез певачица Лена Ковачевић, која заправо и глуми лик - музичара.

Филм је завршен, а када се очекује премијера?

“Мислим да неће пре пролећа изаћи, продуценти чекају неки велики светски фестивал, да буде премијера тамо, а онда ће након тога кренути и код нас”, закључује причу о толиким подухватима и пројектима у последње време тренутно један од најзапосленијих музичких рок уметника у Србији, и током пандемије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести