Не радују се сви Задрани гостовању Балашевића

Ђорђе Балашевић ускоро ће наступити у Задру, граду у којем дуго времена није био добродошао, због чега су неки још увек незадовољни, пише index.rs.
balasevic foto lucic.jpg
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)/Ђорђе Балашевић

Чим је концерт најављен, Задранин Борис Марин на Фејсбуку је стао у Ђолетову одбрану и поручио свима онима који пишу против Балашевића да нико никада није написао лепшу песму о Вуковару и да ће задарски Вишњик сигурно бити пун.

Обратио се најпре појединим Балашевићевим колегама из Задра који су га напали из, како Марин каже, љубоморе и поручио им да зна да би они певали и за Војислава Шешеља да им се плати.

На његов коментар реаговао је и сам Балашевић те га позвао да буде његов гост на концерту. Ђолетов одговор објавила је његова кћи Беба Балашевић на свом Фејсбуку, а ми га преносимо у цијелости:

"Бенсоне, знаш да се овако матори шарани обично не лове друштвеним мрежама, али изјава Бориса Марина коју си ми јуче проследила ме је баш добила. Видим да датира још из прошлог месеца, и капирам да си желела да ме поштедиш посредног закључка како за неке у Задру и нисам изразито добродошао, али одавно сам рашчистио са тим да то није ни до Задра ни до мене.

Злоба напросто има своје заступнике у сваком граду, и на њима је само да преформулишу да ли им код тебе не ваља то што ниси из Задра, или ће, пред неки од наредних концерата твој главни грех бити што си недавно наступао у Задру? Свету се не може угодити, каже стара изрека, а мој, такође већ прилчно стари анекс те изреке гласи да му ни не треба угађати? Треба се окренути лепшим стварима, а Борисов гест спада у такве, чини ми се? И уверен сам да није касно да на њега реагујем, јер, леп гест није обрани сир, на крају крајева, па да има рок употребе од месец-два?

Борисе, дакле...

Мислим да је ово најлогичнији почетак обраћања? Оно 'поштовани' ми се чини сувише званичним, 'драги' би, опет, било одвећ еуфорично и усиљено, и пошто претпостављам да си увелико млађи од мене (што дефинитивно већ дуго и није неки подвиг?), допустићу себи да одмах пређемо 'на ти', јер ово 'Борисе' ми звучи некако најдругарскије и најпоштеније?

Не читам никад шта пишу о мени. Не мораш дуго бити на сцени да би схватио да су ти који те куде крајње необјективни? А мораш бити само нешто мало дуже на сцени да би схватио да су онда и ти који те хвале крајње необјективни? Разлика је само у предзнаку. Минус или плус. Посматрам свет зато са неке своје нулте тачке. Одлазим, на пример, са концерата први, са својом верзијом у сећању. И нема потребе да после читам о томе да ли је концерт био досадан или феноменалан. Увек врло добро знам какав је био...

Укратко, не могу о себи чути ишта ружно или лепо, а да је ружније или лепше од онога што о себи већ поуздано не знам...

Ето, давим, већ се уплићем у мрежу? А скренута ми је пажња да на фејсу не претерам са 'карактерима'?

На Твоју поруку, значи, мада ми и није лично упућена, одговарам управо зато што носи кључну поенту. Додуше, и већ то да ме неко тако јавно и жестоко брани, не дешава ми се баш често. Али то ипак нећу даље наглашавати да се не би замерио Армији Бистрооких која то на свој начин чини већ деценијама кроз небеске преписке са Затуцанима...

Рекао си, отприлике, да умем написати песму боље од других, и хвала Ти на томе. То је оно. У томе је ствар. И претежно сам само зато Усташа или Четник, од прилике до прилике. Први који се јаве су увек Неостварени. Доживео сам признање да се за неке туђе песме каже да су 'онако, балашевићевске'? Неки су, пак, доживели признање да их називају Словеначким Балашевићем. Истарским Балашевићем. Славонским, или Црногорским Балашевићем? И шта ће њима онда Прави Балашевић? Појави се лик који бескрупулозно пиратира 'Календар мог детињства'. Крене да по казалиштима уз пијанисту прича о свом деди? И само му још ја фалим!? Тај, или Такав, ће први викнути из мрака уочи мог доласка у Чаковец, Осијек, па и у Задар, ево? Кад већ нисам долазио двадесетиосам година, баш нисам морао ни сад? Само ће се открити ко је ту Прави а ко Кинески Балашевић?

Видиш, Борисе...

Волео бих да будеш наш гост на концерту, 13-ог, овог месеца. Маја, алијас свибња. На мојим концертима, додуше, не постоји ВИП, пошто је читава дворана ВИП, али негде би Те сместили. Пуно је песама које морамо извести те вечери, али имам јаку везу, и мислим да могу издејствовати макар строфу из 'Човека Са Месецом У Очима'. Барем уз гитару, што би и било у складу са свом овом причом...

А што се тиче стихова...

Смисли, ето, испред свих Задрана који мисле као Ти, нешто о чему бих могао да напишем који верс. Задајте ми? Па да видимо? Добар сам гост, то стално понављам, ретко долазим и кратко остајем, за такве се госте сви отимају? И, ако, по овој динамици, следећи пут треба да дођем у Задар 2045-те, можда је сигурније да се у ваш споменар упишем сада? А време ће већ показати да ли ћете икад листати ту страну...

Надам се да се видимо...

Поздрав, Теби и Твојима...
Такорећи Мојима...

Ђ."

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести