Бела ћао: Прича изван мита

РИМ: О чувеној италијанској песми “Бела ћао”, снима се документарни филм под насловом "Прича изван мита".
e
Фото: Pixabay.com

"Бела ћао" је најпознатија италијанска песма коју је на друштвеним мрежама слушало више од милијарду особа.

Постала је симбол борбе и отпора широм света и као такву су је певали у десетинама разних побуна, демонстрација и штрајкова - од учесника "арапског пролећа", до протеста "Окупирај САД" и "Окупирај Мумбај", пише агенција Анса.

Певали су је они који су протестовали против глоблизације, била је химна бораца за здраву околину и заштиту амбијента, демонстранти у Судану су такође певали "Бела ћао", интонирана је приликом сахране убијених карикатуриста француског часописа "Шарли Ебдо", певали су је учесници демонстрација у Турској, Чилеу, Либану...

"Уверени смо да је ова песма наслеђе свих и да ћемо кроз филм открити њезину глобалну важност", рекао је креативни продуцент Андреа Ромео.

Песма “Бела ћао” је постала и типичан феномена глобализације, по њеној мелодији се препознаје телевизијска серија "Кућа од карата", реклама за један производ у Мексику, уз музику "Бела ћао" се промовише реклама за "Нетфликс" у Саудијској Арабији.

Режисерка документарног филма Ђулија Ђапонези најављује у филму нове и неке мање познате детаље везане за песму "Бела ћао" које је, каже, открила у току вишегодишњег истраживања и припрема за снимање документарног филма.

Италијанска телевизија РАИ, која заједно са две приватне продукцијске куће ради филм, најављује да ће тај документарац бити представљен публици у децембру ове године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести