Бисери српске музичке ризнице

Видовдански концерт „Изнад Истока и Запада”, на којем ће наступити чувени мелод, појац и композитор Љубомир Љуба Манасијевић, сопран Зорица Белић и београдски ансамбл за рану музику „Ренесанс”, биће одржан вечерас у Великој сали Културног центра „Новог Сада”.
д
Фото: Промо

Одабрани програм представља антологијски пресек српске музике од периода средњег века, немањићке Србије преко најзначајнијих потоњих етно записа и инструменталних бравура од Косова до Војводине, закључно са делима српских композитора двадесетог века. По речима Љубомира Димитријевића, једног од оснивача ансамбла „Ренесанс”, програм у првом делу садржи ауторске песме Љубе Манасијевића са ЦД-а „Изнад Истока и Запада“, те песме Косова и Метохије, као и песме и игре грађанске Србије са краја ЏИЏ века.

– Уз музичко наслеђе Србије, музичку баштину Косова и Метохије, као и опус Љубе Манасијевића који је инспирисан српском средњовековном традицијом, на концерту се представља и музика грађанског сталежа у Војводини кроз неколико дела новосадског композитора Исидора Бајића. Инструментални састав је прилагођен програмском садржају и чине га историјски инструменти на којима се свирало у Србији, у другој половини ЏИЏ века: фрула, уздужна и попречна флаута, виолина, неколико типова лаута, ове вечери и тамбура, као и уатентични ударачки инструменти. Нашој аутентичности као споју извођача треба додати, уз инструментаријум, и интересантан спој појца и лирског сопрана, што не бива често а тиме је и додатно вредно за послушати – наводи Димитријевић.

За Љубу Манасијевића вечерашњи концерт „Изнад Истока и Запада“ у Новом Саду, у Европској престоници културе, важан је утолико што доноси један музички прочишћен израз српских песама записаних у времену садашњем, али исто тако оних записаних или усмено преношених у прошлости и просејаних кроз сито времена.

– Реч је о бисерима наше музике, који су својом тематиком и мелодијским склопом ушле у нашу културну и музичку српску баштину. С обзиром на то да је концерт уприличен у навечерје Видовдана, симболика концерта се још појачава и краси лице Новог Сада, Српске Атине, која је увек знала да сачува дух традиције и вредности у култури па је и данас Пијемонт и српске, као и културе европске – истиче Манасијевић.

На репертоару вечерашњег концерта биће Средњовековне српске мелодије, инструменталне и вокалне минијатуре, косовски циклус са тематиком немањићке Србије, Балада Цару Урошу и Јелени Анжујској, У Призрену граду, Све док је твога благог ока, Цар Лазар ситну књигу пише, Маријо дели бела Кумријо, Густа ми магла паднала, Гора јечи, Српкиња, Ој Косово Косово, Изнад истока и запада, Косовски божури, Yанум на сред села, “Изнад Истока и Запада”, Капларско коло, Деспотовац Бели град, и многи други бисери у маниру драгоцене средњовековне и етно српске вокалне и инструменталне ризнице.

– Музика је саставни део живота данас више него икада пре у историји човечанства. Свака музика има свој дух и утицај на народе па с тим у вези наша музика која садржи дух и традицију миленијума нашег постојања и битисања на овим просторима има улогу да нас просвећује и враћа изворишту нашег постојања и исконским вредностима – речи су Љубе Манасијевића. – У циљу неговања наше музичке традиције треба више посвећивати пажњу нашој музичкој баштини, али много више стварању нових вредности у духу и традицији обзиром да је данас велика плима сумњивих уметничких вредности запљуснула цео свет па такође и нас .

Идеја концерта „Изнад Истока и Запада” је очување српске музичке мисли у културном, уметничком и медијском простору Србије у поплави инстант репертоара потрошачког друштва данашњице, кича и шунда и односи се на примарну циљну групу популације младих којима је неопходно представити вредност очувања сопственог наслеђа. У соло и дуетским нумерама уз легенду српског појања биће и оперска солисткиња Зорице Белић, по чијим је речима изузетно значајно да врсни оперски уметник буде свестран...

– Интерпретација српске изворне музике са свом бриљантном једноставношћу и изузетном стилском аутентичношћу за једног оперског уметника верујте пођеднако је сложено као певати музику великана европске музичке баштине попут Моцарта или Хајдна – истиче Зорица Белић. – Стваралачка мисао сакупљена у најдрагоценијем српском музичком трезору отвара поруке духовности и узвишености изнад свих тренутних околности управо тако како и сам наш владика Николај Велимировић казује, изнад Истока и Запада, а по мери нашој, мери најсветлијег надахнућа и наслеђа нашег народа. Срећна сам што живим у граду који препознаје те вредности и чува их и захвална да управо уз подршку Града Новог Сада можемо да представимо публици несвакидашњи концерта где ће се чути и делови опере Исидора Бајића уз пратњу старих инструмената, као и најлепша ризница Србије.

Концерт почиње у 20 часова а улаз је слободан.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести