Богата понуда концерата Београду и Србији ове недеље

БЕОГРАД: Фестивал Београдске музичке свечаности - БЕМУС 2021, Панчевачки џез фестивал, ирски пијаниста Бери Даглас, обележиће ову концертну недељу и цео викенд у Београду и Србији.
muzika nastup scena mikrofon pixabay
Фото: pixabay.com

Након отварања БЕМУС-а са концертом Београдске филхармоније и гостом Немањом Радуловићем, синоћ (03.11.) је изведено и друго вече “All Stars” на Коларцу где су наступили уметници - виолинисти Хачатур Алмазјан и Храчја Аванесјан, Адријен Боасо на виолии Нарек Хахназарјан -виолончело уз пијанисткињу Ева Геворгјан из Русије.

Звезде класичне музике стижу на 53. издање БЕМУС, и тако ће Симфонијски оркестар и Хор Радио телевизије Србије под диригентским вођством Бојана Суђића наступити вечерас у Коларчевој задужбини заједно са харизматичним америчким баритоном Томасом Хемпсоном.

Истакнути оперски уметник је наступао са Лучаном Паваротијем, као и индијским диригентом Зубином Мехтом, великог пријатеља Србије, а у каријери је остварио 80 улога и снимио 170 албума.

Гошће на концерту биће сопрани Александра Јовановић и Драгана Радаковић.

Коларац ће у петак бити и место одржавања концерта камерног ансамбла „13 гудача“ на коме ће наступити руски виолончелиста Денис Шаповалов, који је био гост Београда пре 10 година у оквиру Чело Феста. Шаповалов се представља у двострукој улози композитора/аранжера и солисте на два инструмента - класичном и електричном виолончелу.

У првом делу програма уз класичан репертоар представиће публици и свој ''Бравурозни концерт'', док ће у другом делу публика слушати његове оригиналне обраде нумера рок групе “Пинк Флојд”.

Поклонике хорске уметности очекује концерт Црквене певачке дружине ''''Бранко'''' из Ниша у крипти Храма Светог Саве у суботу, 6.11, под управом диригента Саре Цинцаревић.

Недеља на Коларцу је резервисана за БЕМУС-ов “Подијум младих” где ће наступити Петар Пејић на виолончелу.

Концерт виолинисткиње Едит Македонске и пијанисткиње Невене Живковић биће одржан вечерас у Историјском музеју Србије, у оквиру друге сезоне познатог циклуса „Музиком кроз музеј”.

На програму концерта су дела композитора Албинонија, Цибулке, Вајденфелда, Гроса, Винклера и Брамса.Овај концерт се може пратити сутрадан на Youtubе каналу и Фацебоок страници овог музеја.

Вечерас ће почети и 24. издање Панчевачког џез фестивала, које ће трајати до 7. новембра у Дворани Културног центра Панчева.

Публика ће моћи да погледа 11 концерата међународних састава из Србије, САД, Италије, Грчке, Бугарске, Аустрије, Хрватске, Мексика, Јапана, Аустралије, Немачке и Швајцарске.

Фестивал ће данас отворити концерти групе “Блазин'' Quartet” домаћег бубњара Срђана Ивановића, и младих нада америчког џеза - вибрафонисте Џоела Роса и познате саксофонисткиње Лакецие Бењамин.

Петак је резервисан за имена - Волфганг Пушниг (Аустрија/САД/Хрватска), Антонио Санчези Тана Алекса (Мексико/Хрватска/Јапан/Аустралија) и “ЛБТ” (Немачка).

У суботу, 6. новембра наступиће српска џез музичарка Јелена Јововић и њена група “Јаж Јунцтион”, италијански састав “Францесцо Беарзатти Тинишима Quartet” и немачки бенд “Арк Ноир”.

Последњи дан у недељу свираће - “LIUN” и “The Science Fiction Band” (Швајцарска/Немачка/САД) и амерички уметник Марк Рибот са пројектом “Протест Сонгс”.

У петак, у Установи Гварнериус концерт ће одржати вишеструко награђивана пијанисткиња, једна од најбољих академаца ФМУ у Београду - Ива Вуковић.

На програму концерта су дела Јохана Себастијана Баха, Фредерика Шопена, Сергеја Прокофјева и Франца Листа, а улаз је слободан уз обавезне резервације.

Овај наступ је део десете сезоне циклуса „ФМУ и Гварнериус награђују најбоље студенте ФМУ”.

Истакнути ирски пијаниста Бери Даглас одржаће соло концерт 6. новембра у Великој сали Коларчеве задужбине у оквиру серијала “Стеинwаy & Сонс” текуће 2021/2022 сезоне.

На програму ће бити изведене композиције Франца Шуберта, Лудвига ван Бетовена и Петра Иљича Чајковског. Лондонски лист “Daily Telegraph” назвао је ирског пијанисту „једним од најузбудљивијих, најзанимљивијих, најсензационалнијих пијаниста своје генерације“.

Бери Даглас је рођен у Белфасту, Северној Ирској у породици љубитеља музике, а интересовање за музику је показао веома рано за разне инструменте: клавир, оргуље, удараљке, кларинет, чело.

Музички програм ће бити актуелан овог викенда и на Новосадском сајму.

У петак ће наступитипозната поп рок група из Босне и Херцеговине - “Лету штуке”, коју предводи певач и аутор Дино Шаран, који често гостују по Србији.

Током периода пандемије имали су концерте у земунском рок клубу Фест (2020), као и овог лета на Калемегдану на простору BitefArtCafe Summer Stage.

Већ сутрадан, 6. новембра публика ће слушати београдски панк - метал састав „Мортал Комбат“, који је концерте у престоници имао на Београдском сајму, Хали спортова, а крајем августа и два наступа у башти КСТ-а.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести