Цане: Дођите на концерт Шкртица, нудимо енергију и емоцију

БЕОГРАД: Нудимо људима обиље емоције, много енергије, свирку коју не могу да нађу на сваком кораку и нецензурисану верзију сопственог постојање, рекао је Тањугу Зоран Костић Цане лидер рокенрол супергрупе "Шкртице" која ће наступити 3. новембра у Дому омладине Београда. 
cane FICA
Фото: Дневник (Филип Бакић)/Зоран Костић Цане

"Шкртице" су супергрупа јер је чине музичари из одличних бендова. Цане је из "Партибрејкерса", Борис Младеновић свира и у "Јарболима", Владимир Коларић предводи "Велики Презир", а Бошко Мијушковић и Данило Луковић су чланови поставе "Straight Mickey and the Boys". 

"Шкртице" су објавиле деби албум 2016. године у продукцији "Лампсхаде Медиа" који је критика крстила епитетима као што су "сирово", "јако", оштро", "емотивно"... а публика брзо заволела.

Цане концерт у Дому омладине види као прилику да група оствари посебну комуникацију са публиком. 

"Дођите да направимо заједницу пуну љубави и разумевања и да се лепо проведемо. Нема доминирања, сугестије и убеђивања јер све то стварност нештедимице нуди" поручује Цане фановима. 

Он наглашава да "Шкртице" перфектно звуче пре свега због бубњара. 

"То је најбољи бубњар са којим сам ја свирао. Данило је моторна снага бенда. Ту нема зезања. Он и Боца (Бошко Мијушковић) чине ритам секцију нашег бенда која је много инспиративна. Понекад изговорим неки стих и бубњар којем не треба ништа објашњавати уђе у све то. Када направимо темељ онда у бенду можемо да градимо шта хоћемо, плус те гитаре са посебним фреквенцијама...Гледам само да не заборавим текст, будем јако сконцентрисан и користан колективу", каже кроз смех Цане.

У групи "Шкртице" са Цанетом свирају углавном млађи људи.

Он појашњава релације у бенду и нашем друштву. 

"Ух нису они баш толико млађи. Овде си увек млад. Друштво ти не да шансу па те прогласи вечно младим. Проблем је што овде млади брзо и старе. Док си рекао кекс у друштву без слуха ето ти 35 година и питаш се шта си урадио. У групи имамо људе од 37. година, 40, 47 53...ок басиста је млад али питање је ко је више млад у овом друштву? Да ли неко зна за младост у општој грабежи и похлепи. Што се тиче бенда када треба да се сече зна се које хирург", каже Цане. 

Склад у бенду према његовим речима објашњава максима "музика врши деперсонализацију личности". 

"Види, ја ни у "Партибрејкерсима" не певам са охолим ставом "Ја сам Цане". Када би имао ту врсту бедака, могао би да се затворим у шпајиз, да се оставим у остави. Велика љубав према авантури и музици чини наш бенд посебним.На почетку су бендови најбољи јер ми сад имамо пробе које трају 4 до 7 сати. На пробама су бендови најбољи", каже он.

Ствар је опустити се и имати поверења један у другога. Другарство се подразумева, додао је он. 

"Драго ми је када видим Боцу како ужива док свирамо и знам да сам на добром путу. тада обично почнем да се играм са својом озбиљношћу. Измишљеном или наметнутом озбиљношћу", каже Цане. 

"Шкртице", наглашава Цане, нису из истог шпила али се труде да створе исти шпил: 

"Сазревао сам у тотално другачијем времену у односу на ово што данас живимо. Ови млади данас много пазе шта је ко рекао у мрежи, а ја сам у фазону од мреже бежи. То је тако. Људи немају кондиције и времена за перцепцију другог и другачијег у данашњем времену. За 30 секунди свако је у стању да ковертира случај "Шкртице". Као и све у животу нас предрасуде праве. Ало бре, није тако погледај мало о чему се ради". 

Он напомиње да су "Шкртице" за свој албум првенац добиле сјајне критике ну Хрватској. 

"Био сам изненађен. Добре критике сам добио у Хрватској али остајем веран православљу."

За "Партибрејкерсе" каже постоји "план и програм" за 2018. годину

"Од Нове године у Котору, па онда Загреб, Бањалука...Бићемо активни. 

Лидер "Шкртица" истиче да нормални људи могу да задрже здраву памет у даншње време. 

"Формула је једноставна: Здрав разум против вештачке интелигенције. Морамо увек да се сећамо светлих примера...Увек можемо да се измеримо са светлим примерима. Људи морају увек да буду спремни да пронађу нечију мудрост. У шуштини је све што нема где", казао је Цане. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести