Чисто уживање: Нова тура музичких екскурзија у новосадском Еђшегу

НОВИ САД: „Покет глоб“, како је назван циклус „џепних музичких екскурзија“ у Културној станици „Еђшег“, у Новом Саду, биће настављен од 24. до 26. јануара, концертима аутора светске (world) музике са ових простора. Још прецизније, са два концерта и једном „слушаоницом“...
Edjseg/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Први ће наступити, 24. јануара, Лазар Новков и „Фрејм оркестра“. Познат као луцидни клавијатуриста многих новосадских бендова, а у последње време све познатији и као композитор позоришне музике, Новков с „Фрејмом“ ради нешто што заправо искаче из овог „фрејма“. Реч је о оркестру који ствара и свира драматуршки врло богату и сликовиту музику. Како се каже у најави, „Фрејм оркестра“ публику увлачи у свет препун сањарења, путовања, плеса, заводљивости, усамљености, али и у свет у којем је могуће уживати у музици.

„Слушаоница“ 25. јануара и овај пут претвара „Еђшег“ у плесни подијум, а ди-џеј Кило Кило (познат и као Воја Малешев, човек који је закувао „Покет глоб“) пуштаће електро-свинг музичке ритмове.

Још један познати новосадски музичар, саксофониста, кларинетиста, фрулаш (...) Богдан Ранковић, представиће публици у „Еђшегу“, 26. јануара, свој музички пројекат „Сербоплов“. Уједињујући традиционалну српску музику са савременим трендовима, уз подршку искусног и виртуозног ансамбла, „Сербоплов“ истиче оно најлепше из грађанске музике с краја 19. и почетка 20. века, обогаћујући је савременим и оригиналним, ауторским аранжманима.

Иако много тога у својој музици црпе директно из фолклорног наслеђа, својом изузетном креативношћу и оригиналношћу ујединили су елементе класике, џеза и етно музике у неодољиву комбинацију коју ни остатак света не може да игнорише и сада су, широм света, пуноправни амбасадори културе и лепе музике која долази са простора наше Војводине, наше Србије... Биће ово засигурно један прелеп циклус у коме ћемо се у дворском амбијенту Еђшега сви барем на кратко осетити посебно поносним и почаствованим што смо савременици и суграђани оваквим ствараоцима и музичарима који ће, само за нас, ових пар вечери преточити у снове, наводи се још у најави догађаја, за који се карте по цени од 300 динара могу купити у продајној мрежи „Гигстикс“.

„Покет глоб“ – џепне музичке екскурзије, покренуте су у септембру 2019, као један од првих продукцијских пројеката Културне станице „Еђшег“ са жељом да се промовише некомерцијални звук и велика имена актуелне светске музичке сцене, говорећи о етно, yез и експерименталној музици, која доноси спој различитих нација, култура, музике и инструмената.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести