Џамбо биг бенд последње вечери Новосадског џез фестивала

НОВИ САД: Последње вечери Новосадског џез фестивала наступиће три биг бенда одједном: Биг бенд РТВ Словеније, Џез оркестар ХРТ-а и Биг бенд РТС-а.
Sa zajedničke probe Džambo big benda   Foto:  S. Šušnjević
Фото: Са заједничке пробе Џамбо биг бенда   Фото:  С. Шушњевић

На вечерашњем затварању 20. новосадског џез фестивала, који се одржава у организацији Културног центра Новог Сада у Српском народном позоришту, поред бенда “Френч конекшон” њујоршког саксофонисте Симуса Блејка, публику очекује спектакуларан наступ три биг бенда одједном, “свирци за памћење”, како је најављено. Реч је о Биг бенду РТВ Словеније, Џез оркестру ХРТ-а и Биг бенду РТС-а. Како се могло чути од сведока, ово је први наступ три биг бенда након 28 година.

Диригент Џез оркестра ХРТ-а Саша Несторовић, који је почетком осамдесетих наступао у Новом Саду, на тадашњим “Данима џеза”, шаљиво је “исправио” најаву концерта речима да су они једини yез оркестар, а не биг бенд. Несторовић је предочио да ће сваки састав да свира по петнаест минута, по три композиције, наизменично, да би затим засвирали сви заједно. Прва композиција ће бити својеврсна ода великанима, у случају Џез оркестра ХРТ-а Миљенко Прохаска, друга џез стандарди, а трећа нешто из савременог репертоара, док ће заједнички “бонус” бити џез обраде народних композиција.

Сви су изразили задовољство и срећу што су у прилици да обнове традицију из Рађеваца, која је прекинута почетком рата, односно распадом бивше Југославије.

Трубач и уредник редакције Биг бенда РТС-а, Драгослав Фреди Станисављевић, најавио је посвету Душку Гојковићу, “Балкан соул”.

- Надамо се да ће концерт бити права гозба и свечаност - рекао је популарни Фреди, предвиђајући да ће концерт трајати нешто преко сата, уз могућа изненађења, ако буде биса.

Саксофониста и уметнички координатор Биг бенда РТВ Словенија, Ленарт Кречић, открио је да су још у мају, у Београду почели договори и преговори за концерт у Новом Саду.

- Једва смо чекали овај моменат. Није лако окупити овакве и толико велике бендове - изјавио је на јучерашњој конференцији за новинаре Кречић, и он се нашаливши да се сви мање више знају са сцене, а сад још само мало да се боље упознају и у кафани.

Саксофониста Адам Клем, сада и члан Биг бенда РТВ Словеније, од кога је и потекла идеја за поновним уједињењем биг бендова, рекао је да је у сарадњи са организационим тимом Новосадског yез фестивала Културног центра Новог Сада, на челу са Весном Каћански, трагао за нечим специјалним и то је и постигнуто.

За пијанисту Александра Дујина, који је на конференцији за новинаре говорио у име РТВ-а, где су се одржавале пробе, наступ Џамбо биг бенда је више од музике.
 

 И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести