Ђанлука Марћано шеф диригент Опере СНП-а

Познати италијански маестро Ђанлука Марћано, којег је новосадска публика упознала пре осам година када је у Српском народном позоришту веома успешно дириговао операма „Тоска” и „Боеми”, ангажован је у овој сезони као шеф-диригент Опере СНП-а, потврдио је „Дневнику” в.д. директора Опере Александар Станков.
Djanluka Marcano/privatna arhiva
Фото: Приватна архива/Велика очекивања од доласка Ђанлуке Марћана

„Без имало претеривања – реч је о изузетно важном догађају за Оперу СНП, с обзиром на то да позиција шефа-диригента на папиру постоји већ одавно, али га кућа заправо никада није имала. И од таквог имена, какав је Ђанлука Марћано, очекујемо да значајно утиче на напредовање и оркестра, и хора, и солиста Опере, а како ће бити укључен и у реализацију балетских представа, верујемо у његов допринос и на том плану”, каже нам Станков.

Ђанлука Марћано, рођен је 1976. у Ла Специји, граду на северозападу Италије, а студирао је на Конзерваторијуму у Фиренци. Ипак, не крије да је заправо највише научио од маестра Лориса Волтолинија, чији је асистент био почетком миленијума у Опери и Балету Словенског народног гледалишча. У последњих десетак година Марћано је изградио више него респектабилну каријеру, гостујући, између осталог, у оперским кућама од Лондона до Прага, од Загреба до Пекинга, где је дириговао и Гала концертом који су приредили тенор Андреа Бочели и Пекиншки симфонијски оркестар. Гостујући је шеф-диригент Националног академског Бољшој театара опере и балета Републике Белорусије у Минску, а од 2010. је и први човек програмског дела Ал Бустан фестивал у Бејруту...  

Већ је договорено гостовање оркестра 30. децембра 2017. и 1. јануара 2018. у Италији

„Пуно очекујемо и од веза маестра Марћана са реномираним оперским кућама ширем света”, открива Станков. „Одређена сарадња са Баљшој театром у Минску је готово извесна, а маестро ради на томе да се развије сарадња и са Римском опером. И верујем да ће се помаци на том плану видети врло брзо. Рецимо, већ је договорено гостовање оркестра у Италији, у Ла Специји 30. децембра и 1. јануара у, а очекује нас у фебруару 2018. наступ и на Ал Бустан фестивалу у Бејруту. Не треба, такође, заборавити ни на солисте с којима је последњих година маестро радио, те се не треба изненадити ако неке од њих, од светски познатих имена попут Жељка Лучића и Катарине Брадић, па до младих, мање афирмисаних али врхунских певача, ускоро видимо и на нашим сценама...” 

М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести