Џез на таласима Дунава

Концертом квартета Фестен 11. августа на броду “Цепелин”, Музичка омладина Новог Сада наставља програм Новосадског музичког лета. Овог пута слушаћемо џез, у извођењу групе Фестен, која стиже из Француске, а налази инспирацију у сложеном и узнемирујућем свету Винтерберговог филма и отуда тај живахан и бруталан стил својствен данском филму 90 - их година.
Kvartet „Festen”  Foto: privatna arhiva
Фото: Квартет „Фестен” Фото: приватна архива

„Фестен покушава да превазиђе структуре и стандарде једног сировог говора, реалистичног, готово нервозног. Дакле то је yез, али који је морао да подлегне жестоком завођењу рокенрола, који су слушали током свог тинејyерског доба, да би га касније употребили у својим композицијама које су и оригиналне и енергичне у исто време. И у томе лежи кључна реч: енергија“,  истичу у Музичкој омладини Новог Сада.

Лако се да приметити да су чланови бенда одрасли током 90-их година слушајући Соник јут, Соундгарден, Биртдеј парти. Песме су кратке, а инструменталне мелодије звуче као да су написане да буду певане. На сцени група даје ритам, такозвани “грув”, тако да ухвати и очара публику. “Звук, хармонију, ритам, не намеће један солиста, него укупна динамика бенда. Сви чланови бенда компонују заједно, а чини се да квартет ради као да је сваки музичар у служби једног ентитета”. Чланови састава су: Оливер Дегабриел, електрична гитара,  Дамиан Фло, саксофон, Максим Фло, бубањ, и  Жан Капса, клавир.

Концерт се реализује уз помоћ  Француског института, на чији позив ће квартет наступити у Новом Саду, а дан после и на фестивалу Нишвил. Улаз је слободан.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести