Џипси џез грозница у новосадској Синагоги

Концерт под називом “Џипси џез фивер” биће приређен вечерас у 20 часова у новосадској Синагоги и на њему ће наступити специјални гости из Француске “Асео квартет”, Гијом Жуел, гитариста групе “Заз”,  Матео Галус и вокална солисткиња Ана Штајер.
“Aseo kvartet” Foto: privatna arhiva
Фото: “Асео квартет” Фото: приватна архива

Ови врсни музичари наступају у Новом Саду, у оквиру турнеје по Србији (Београд, Суботица, Зрењанин, Смедерево, Лазаревац). Виртуозне теме и интензивне импровизације две гитаре, виолине и контрабаса, како најављује организатор концерта Музичка омладина Новог Сада, дочараће аутентичан звук џез-мануша и париску атмоферу.

„Асео квартет“ води гитариста Данијел Асео, који свира ову врсту музике већ 20 година, како у Француској, тако и широм света. Компоновао је дела за свој бенд „Палинка“, с којим је издао три албума и наступао у Француској, Шпанији, Енглеској, Белгији, Чешкој, Мађарској, Аустрији, Мексику, Шри Ланки, Мароку, Тунису... Овога пута, на концерту ће бити изведене композиције Ђанга Рајнхарта, али и ауторска дела у нешто модернијем стилу, с примесама источњачког звука.

У својој четранестој години је Гијом Жуел почео да свира гитару, а 2002. открива џез мануш гитаристу Ђанга Рајнхарта и одлучује да се у потпуности посвети проучавању овог стила. Певачицу Заз Жуел упознаје 2009, и наступа са њом на турнејама по целом свету. Пре две године основао је своју групу “Џипси трефик”, инспирисану музиком Ђанга Рајнхарта.

Рођен је на Сардинији, Матео Галус је дипломирао виолину на Конзерваторијуму у Каљарију, на одсеку за класичну музику. Током година се све више приближавао џез музици, како у смислу студирања, тако и у смислу наступа. Бави се и компоновањем, за разне позоришне компаније.

И Федор Рушкуц, који се бави музиком од детињства, свирајући прво виолину, а затим и контрабас, студирао је музику на академијама у Аустрији и Немачкој. Добитник је бројних награда с ансамблом „Ист афер“, Квинтетом Магнуса Мела и Квартетом Ференца и Магнуса Мела, са којима је 2008. добио и признање за најбољег басисту, које носи име Џимија Вуда. Наступа широм Европе, као и у Русији и Азији, а може се чути на више десетина издања са разним саставима.

Ана Штајер је дипломирала виолу-одсек за класичну музику на Краљевској Музичкој Академији у Стокхолму, Шведска, а упоредо је ту похађала и часове соло певања. Њен топли, али и снажни глас, омогућио јој је да постане члан реномираног хора из Париза, „Gospel pour 100 voix“, са којом је имала на стотине концерата у Немачкој, Белгији, Швајцарској и Француској. Као вокална солисткиња је много пута наступала са талентованим џез мануш музичарима у Француској, Енглеској, као и у Мароку.

Улазнице за овај концерт стају 500 динара и продаваће се два сата пред почетак концерта на улазу у Синагоги.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести