Дунавска соната: И ове године концерти класике у војвођанским селима

НОВИ САД: Новосадски фестивал класичне музике под ведрим небом "Дунавска соната" и ове године ће реализовати 10 концерата у 10 војвођанских села у којима никада није одржан концерт класичне музике или бар такав догађај није био организован у последњих 40 година.
d
Фото: dunavskasonata.com

У Удружењу грађана "Дунавска соната" кажу да свако војвођанско село може постати домаћин концерта класичне музике, а да је потребно само да се месне заједнице или локалне самоуправе пријаве на конкурс за учешће у пројекту "Зрна" Дунавске сонате.

Једини услов јесте да имају довод електричне енергије на главном месту окупљања у селу, како би инструменти могли да буду озвучени и како би публика могла на прави начин да ужива у најбољим композицијама класике.

"Дунавска соната" је од 2015. у Новом Саду и Војводини организовала више од 100 бесплатних концерата класичне музике, а председница удружења Милица Трифунов истиче да је кључни критеријум да се у селу ретко, или никако не реализују догађаји који представљају врхунску уметност.

Основна идеја нашег пројекта, али и целокупног деловања јесте да обичним људима, који, због различитих фактора, попут удаљености, недоступности, немају приступ врхунској уметности пружимо могућност да уживају у истим културним садржајима у којима уживају и становници великих градова. Класична музика није резервисана само за концертне дворане и одређене друштвене слојеве. Лепота музике припада свима, а Дунавска соната по узору на наше паоре брижљиво сеје Зрна уметности у срца људи, каже Милица Трифунов.

Пројекат Зрна реализован је први пут 2021, године под покровитељством Министарства културе и информисања, а концерти су одржани у селима Жарковац код Руме, Војвода Степа у општини Нова Црња и на салашу Ранчево крај Сомбора.

Конкурс УГ "Дунавска соната" траје до 15. марта, а избор десет села које ће ове године бити домаћини бесплатних концерата класичне музике биће објављен у понедељак 21. марта.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести