Дунавска соната: Вечерас и сутра концерти код Сата и на Телепу

У оквиру Фестивала класичне музике на отвореном Дунавска соната биће одржана два концерта 28. и 29. јула.
dunavskaSonata01_RHa.jpg
Фото: Дневник (Р.Хаџић)

У част Јохану Себастијану Баху и Ђорђу Петровићу Карађорђу на платоу код сата на Петроварадинској тврђави биће постављен концертни клавир на ком ће у оквиру Фестивала класичне музике Дунавска соната најтaлентованији млади музичари извести композиције Баха, Менделсона, Дворжака и Исидора Бајића.

На трећем од 15 овогодишњих концерата Дунавске сонате наступиће преко десет музичара, међу којима су пијанисти, гудачи, дувачи и вокални солисти.

Четврти концерт биће одржан на зеленој површини у МЗ "Јужни Телеп" на углу Булевара Патријарха Павла, Тицанове и Јована Поповића.

- Концерти код сата и на Телепу организују се у циљу промоције Града Новог Сада као јединственог места  у овом делу Европе у ком се класична музика изводи изван концертних дворана. Постављањем концертног клавира на бедем Петроварадинске тврђаве желимо да истакнемо значај Новог Сада као града у ком се негују врхунске уметничке вредности - каже Милица Трифунов, директор Дунавске сонате.

Датум и место одржавања концерта такође имају симболичну везу. Јохан Себастијан Бах умро је 28. јула, а Карађорђе је након гушења Првог српског устанка неколико месеци провео на Петроварадсинској тврђави.

Концерт на Тврђави почиње у 21 сат 28. јула, а концерт у МЗ "Јужни Телеп" у 18. сати у недељу 29. јула. Концерти су бесплатни и одржавају се под покровитељством Града Новог Сада.

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната одржава се четврту годину заредом. Ове године биће одржано 15 концерата на 15 различитих локација у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести