ДУО АЛНО НА ОТВАРАЊУ ШЕСТИХ СУСРЕТА СТУДЕНАТА ГИТАРЕ: Енергичне и профињене интерпретације

Низ гитаристичких концерата у Новом Саду наставља се ове седмице програмима још једног занимљивог фестивала ове врсте музике, 6. Сусрета студената гитаре академија и факултета региона, које организује Академија уметности у Новом Саду.
а
Фото: промо

Почетак ове манифестације означио је у среду увече у Музеју Војводине реситал чланова Дуа АЛНО у којем већ годинама заједнички музицирају двојица врсних младих гитариста, Александар Антић и Новак Миљковић, који су иначе завршили студије на новосадској Академији, код професора Зорана Крајишника и Срђана Тошића.

Репертоар који су за овај наступ одабрали Антић и Миљковић обухватио је избор атрактивних дела аутора двадесетог века и савремених композитора, којима су на најбољи начин приказани звучно богатство и ширина изражајног спектра музике за две гитаре.

Концерт је отворен деликатно тонски изнијансираним интерпре- тацијама двају прелудијима и фуга за две гитаре Марија Кастелнуово Тедеска, након којих су чланови дуа извели циклус мелодиозних, разиграних ставова Поетичних валцера Енрикеа Гранадоса постимпресионистичог призвука, у  енергичном и полетном тумачењу које је освојило слушаоце.

Нешто другачији, савременији звук и оштрија сучељавања сазвучја модернизма донела су виртуозна извођења композиције жустрих и незаустављивих мелодијских токова Душана Богдановића са насловом “No feather on this frog” и Триптиха кубанског аутора Леа Брауера донетог са драматичношћу и жестином, какву захтевају ови комади по интензитету и музичкој структури блиски рок звуку.

 Вече музике за две гитаре чланова дуа АЛНО Александра Антића и Новака Миљковића, својевремених дипломаца новосадске Академије уметности, које је пружило слушаоцима тренутке истинског уживања у профињеном и фино усаглашеном камерном музицирању и убедљиво приказало изузетно висок ниво овдашње гитаристичке уметности, било је добар увод овогодишњих међународних сусрета студената гитаре из региона.

У наставку фестивала наступиће млади солисти, студенти академија из Ниша, Београда, Новог Сад, Сегедина, Сарајева и Трста, а ова манифестација обухватиће још и низ предавања еминентних гитаристичких педагога из Србије, Мађарске, САД, као и мајсторске радионице.

Б. Х.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести