Федор Вртачник, диригент и аранжер: Чолу смо огрнули плаштом класике

НОВИ САД: Музички спектакл „Рок опера“, који је пре четири године удружио снаге Опере Српског народног позоришта и Новосадског биг бенда, синоћ је последњи пут изведен пред Новосађанима – барем у постојећем формату.
f
Фото: Printscreen/Instagram@fedor_vrtacnik

Пројекат који је подједнако био интересантан и публици која је расла уз хитове група “Лед цепелин”, “Дип парпл”, “Квин”, “Пинк флојд”, “Ван Хелен”, “Дорс”... и оним млађим који препознају добру музику – о чему, уосталом, сведочи на десетине распродатих концерата од Падове и Љубљане, Загреба до Београда – наставиће да живи, али у нешто другачијем издању, открива у разговору за „Дневник” диригент и аранжер Федор Вртачник.

– Добро знан програм „Рок опере” ће још бити изведен 1. јула у Марибору, и ту ће се, отприлике, овај пројекат завршити. Наиме, озбиљан италијански продуцентски тим је препознао „Рок оперу” као потенцијални светски хит, и сад хоће да целу причу унапреди. То практично значи да ћемо неке ствари морати да променимо, почев од тога да ће програм бити дужи и за још већу формацију, па ће бити и нових аранжмана са изразитијим присуством класике. Уз то, фокус су нам до сада били певачи, вокали, док ће убудуће значајан простор добити и инструментални солисти. Ипак, неће потпуно нестати трагови „Рок опере”, коју Новосађани познају и воле, будући да смо планирали за крај године посебно вече које смо назвали „Краљица у Опери” када ћемо свирати само песме групе „Квин”, наравно у нашим аранжманима – најављује Вртачник.    

Крајем августа ће иДаме певати поп”?

– У оквиру концертне сезоне Новосадског биг бенда тај програм смо планирали да изведемо 25. августа у Српском народном позоришту. Три заиста врхунске певачице: и Бојана Стојменов извешће уз НББ неке од највећих хитова Витни Хјустон, Фила Колинса,Стивија Вондера, Принса, Сила, Лајонела Ричија, групе „Комодорс”, Корнелија Ковача...


Чаробни мачу октобру?

Аутор сте опереЧаробни мач”, чији је део извео и Симфонијски орекастар РТС-а под управом маестра Бојана Суђића. Која је судбина тог дела?

– „Чароби мач” би, према последњим информацијама које имам, требало да на сцени Српског народног позоришта заживи у октобру ове године. Комплетан материјал је готов, изабрана је и већина солиста, а дириговала би Весна Шоуц. И сад могу само да се надам да ће све тећи по плану...


У међувремену НББ и Опера СНП-а припремају још један спектакл - „Здравко Чолић Симфоник”?

– На Бањалука фесту 9. јула тај пројекат ће доживети своју премијеру, када ће публика први пут чути 30 највећих Чолиних хитова у симфонијским верзијама. То заправо значи да је доста тога у овим песмама промењено у смислу димензије звука, а неке композиције имају потпуно нове аранжмане. Све је увијено у плашт класичне музике, што заправо није огроман заокрет, како се на први поглед чини, будући да је доста Чолићевих песама и постављено доста класично. Уосталом, није никаква тајна да је на Корнелија Ковача, аутора низа Чолиних хитова, велики утицај имао Бетовен. У том смислу су многе песме, које су обележиле Здравкову каријеру, веома захвалне за преаранжирање и преоркестрацију.

За разлику одРок опере”, уСимфоникунеће битизаменаза Меркјурија, Гилана, Планта, Морисона... већ ће све песме у новом руху певати - сам Здравко Чолић?

– Њему фали оваква врста пројекта, потпуно другачијег од концерта у београдској Арени или на Данима пива. А тренутак за то је идеалан, будући да ове године обележава пола века солистичке каријере, када је на фестивалу „Ваш шлагер сезоне” извео песму Кемала Монтена „Синоћ ниси била ту” и освојио награду публике. У сваком случају, на „Симфоник” концертима уз Чолића ће на сцени бити Новосадски биг бенд, мушки квартет из Хора новосадске Опере, као и део Оркестра СНП, односно тимпаниста и гудачи. При томе ће број виолина, виола и чела зависити од низа техничких претпоставки, почев од величине сцене на којој се наступа. Јер, циљ је да се добије најбољи могући звук у датим околностима. И, одмах да кажем, ових концерата неће бити пуно, него ће носити одређену дозу ексклузивитета. Наравно, у плану је и да „ Симфоник” на крају осване као Чолино посебно издање, али о томе ће више речи бити након концерта у Бањалуци.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести