СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ И ПРИЈАТЕЉИ на Фестивалу „Блиско”

Овогодишње издање новосадског фестивала камерне музике „Блиско”, који са својим пријатељима реализује наш прослављени виолиниста Стефан Миленковић, отвориће 30. септембра концерт на којем ће бити изведена Хендлова Соната за виолину и клавир, Д-дур, бр. 13, затим Хајднов Клавирски трио бр. 39 у Г-дуру, те Брамсов Клавирски квартет бр. 1 у г-молу.
Алберто Миримао
Фото: Алберто Миримао

Прво дело извешће Стефан Миленковић и једно од најзначајнијих имена европске пијанистичке сцене Рита Кинка. Њој ће се у Хајдновом триу придружити виолинисткиња Уна Станић и виолончелиста Немања Станковић, док ће Брамсово ремек-дело извести Стефан Миленковић и Рита Кинка, уз виолисту Јожефа Бисака и виолончелисту Дмитрија Коузова.

Следећи програм планиран је за 3. октобар, када ће публика у оквиру фестивала „Блиско” бити у прилици да чује Брамсов Гудачки секстет у Б-дуру, бр. 1, који ће извести виолинисти Роберт Лакатош и Уна Станић, виолисти Ги Бен-Зиони и Јожеф Бисак и виолончелисти Дмитри Коузов и Немања Станковић. Овој формацији ће се у другом делу концерта придружити Стефан Миленковић и виолинисткиња Софија Главичић у Октету Ц-дуру, оп. 176 Јоахима Раифа.

Наредне вечери, 4. октобра, Менотјев Трио за виолину, кларинет и клавир извешће Роберт Лакатош, Огњен Поповић и пијаниста и Ђузепе Албанезе, који потом остаје сам на сцени да би се новосадској публици представио и Листовом Реминисценцијом на Белинијеву „Норму”. У другом делу вечери Брамсов Кларинет квинтет у х-молу, оп. 115 извешће Стефан Миленковић, Роберт Лакатош, Ги Бен-Зиони, Дмитри Коузов и кларинетиста Огњен Поповић.

Финале фестивала, 6. октобра, биће у знаку камерних дела Дмитрија Шостаковича, Арва Перта и Роберта Шумана. Најпре ће, наиме, Стефан Миленковић, Роберт Лакатош и Рита Кинка извести Шостаковичевих Пет комада за две виолине и клавир, потом на ред долази најпознатије дело савременог естонског композитора „Огледало у огледалу”, које ће дочарати Стефан Миленковић и Рита Кинка, док је за сам крај остављен Шуманов Клавирски квинтет у Ес-дуру, оп. 44, у тумачењу Стефана Миленковића, Роберта Лакатоша, Јожефа Бисака, Дмитрија Коузова и Ђузепеа Албанезеа.

Домаћин фестивала „Блиско” биће Градска концертна дворана.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести