Гиле и Magic Bush вечерас свирају у Фабрици

Вечерас, у суботу 24. фебруара, у Фабрици Новосадског СКЦ-а  са почетком у 21 сат, права музичка посластица и ексклузива, магична алхемија звука, спој рокенрол младости и искуства: Срђан Гојковић Гиле уз пратњу фантастичног Magic Busha!
srdjan gojkovic gile FIC
Фото: Дневник (Филип Бакић)

“Све те песме иако су настајале у неком распону од 30 и више година, некако кад их  свирамо заједно, заправо звуче као да би могле бити на једном албуму. Музичка линија блиска је албуму “Влада, Гиле, Пико и Шваба”. Биће то један прави поњер поп концерт!'' поручили су нам Срђан Гојковић Гиле и фронтмен Magic Bush-а Дамјан Дашић, пред вечерашњи наступ.

Како је дошло до сарадње фронтмена Електричног Оргазма и бенда Magic Bush?

Наш први сусрет се догодио у септембру прошле године, када су колеге из групе Ева Браун, позвале Гилета и нас (уз бројне друге извођаче) да учествујемо на хуманитарном концерту за децу оболеле од Дишенове мишићне дистрофије. Предложили смо Гилету да изведемо песму “Лутка која каже не”, јер је то једна од нама драгих песама из његове каријере, а готово да и није извођена уживо, па је ово била сјајна прилика да публику потсетимо на тај хит. Да не помињем и да је песма настала из сарадње са Владом Дивљаном, чији смо лик и дело сви волели. Гилету се допала идеја и живи снимак првог извођења који је недавно објављен.

Некако је Васке (фронтмен Еве Браун, оп.аут.) уствари кум свему овоме, пошто нас је он спојио, предложио је да с Magic Bushизведем две ствари, јер ће они да свирају са још неким извођачима као бацк ин банд. Онда ме је назвао Дамјан, предложио “Лутку која каже не”, што је мени била супер идеја. Свирали смо то и “Не постојим” од Оргазма. После тог концерта, моја реакција је била да је то испало феноменално. Онда ми је „кликнуло” да имам јако пуно песама које волим, а које Оргазам не свира…

Које су то песме с којима ћете пред публику?

Ту је око 25 песама. Први део концепта су песме настале у сарадњи са Владом (Дивљан оп.аут). Свирамо песме са албума Влада, Гиле, Пико и Шваба: “Лутка која каже не’’, “Пружа’’, “Она је’’, “Спавај анђеле мој’’ и “О чему она сања’’. Цео тај албум “Лутка која каже не” је постао нека недоречена прича, јер смо ми то почели да снимамо у пролеће 1991. паралелно са лудилом које се захуктавало у Југославији. Албум смо издали у јесен ’91. Чавке је ускочио уместо Пика, успели смо можда 3-4 концерта да одсвирамо и онда се Влади смучило све то што се дешава у држави и отишао је у Аустралију. Свирамо још “Спавајмо сањајмо“ са албума за децу и “Однеси ме“, коју смо Влада и ја заједно урадили за албум “Све лажи света”. Други део концепта је примењена музика Свирамо: “Хајде хајде девојко’’ (из филма “Како је пропао рокенрол“), “Свечане беле кошуље’’, “Мјау мјау’’, “Ходам сад као зомби’’ (из филма “Црни бомбардер“), “Свет је само барка која плови’’ (из ТВ серије “Позориште у кући’’). Трећи део концепта су песме из разних фаза бенда које Оргазам не свира, неке чак никада није ни свирао. Свираћемо неке песме са албума: “Летим сањам дишем’’, “Зашто да не?’’, “А ум бум’’, “Хармонајзер’’,… Нпр. “Прљава мала девојчица“ коју Оргазам никад у животу није свирао. Албум “А ум бум“ је изашао у време кад је бомбардована Србија. Стално се неко лудило дешава кад ми издајемо албуме и људи имају важнија посла него да слушају рокенрол.

Да ли је лутка после рекла да, односно да ли је песма инспирисана стварним догађајем или је омаж Француском класику?

Ја сам предложио Влади да урадимо ту песму. Нисам знао да је то песма од Мишела Полнарефа. Кад сам био мали, волео сам верзију Сенке Велетанлић, а Влада је волео верзију Ђорђа Марјановића. Пошто тада није постојао Јутјуб, нисмо могли лако да дођемо до верзије песме да чујемо, па је Влада назвао телефоном Ђорђа Марјановића, који му је диктирао текст те српске верзије. Ми у том тренутку нисмо размишљали да ће наслов песме и албума асоцирати неке људе да се поново ради о неком дечијем албуму, јер смо пре тога имали два албума за децу. Чим је лутка, мора да је нешто за децу (смех), па је то изазвало додатну забуну.

Како изгледа радити са Гилетом?

Дамјан: Све време смо сви јако озбиљни и нема места опуштању (шалим се), забавно је. Из прве руке чујемо приче о догађајима из времена када су настајале песме уз које смо почели да се интересујемо за музику и свирање. Такође, стално причамо о бендовима које волимо, документарним филмовима, концертима, бутлезима…Уживамо у музици коју слушамо и свирамо и то нам свима јако прија.


Први будиста рокенрола

Мало људи зна да је у Чортановцима, надомак Новог Сада, у срцу Фрушке Горе, отворен прошле године први будистички храм у Србији на чијем отварању је био један од најпознатијих будиста у Србији Срђан Гојковић Гиле, фронтмен бенда „Електрични оргазам”, који је тада рекао да је пуно предрасуда о будизму, које потичу из незнања. „Већина људи није много информисана – знам по себи. Ја пре пет година појма нисам имао о будизму, буквално, да ми је неко тада рекао да је Буда некакво божанство ја бих мислио да је то можда истина. Будизам је једина светска религија која се уопште не бави богом”, рекао је тада Срђан Гојковић Гиле и додао да се од негативних коментара не може побећи, али прво нешто или неког треба упознати, па онда судити.


Осим најављених концерата, постоје ли неки дугорочнији планови, можда неки албум?

Дамјан: Постоји идеја да се објави концертни албум, када за то дође време, али полако - оне степ ат тхе тиме.

Феноменално функционише та нека комбинација између мојих песама и звука који Magic Bush има, ужасно су профи што мени прија, певају феноменално…део те њихове приче је и Бестбеат (Беатлес Трибуте Банд) где су докторирали на пратећим вокалима и слагању гласова. Те неке песме Електричног Огазма су добиле додатну димензију са феноменалним бек вокалима. Ми ћемо свакако снимати све ове концерте, као неки план је да издамо лајв албум за сада. Мени је у овом тренутку заиста изузетно забавно и интересантно то што радимо и волео бих да у некој даљој будућности, урадимо и неке ауторске ствари, видећемо...

Шта ради Magic Bush када не свира са Гилетом?

Magic Bush је прошле године објавио своје деби издање, албум “Фирст” (Метрополис), а тренутно снимамо песме за други албум, који бисмо волели да угледа светлост дана ове године. Првенац је био у целости отпеван на енглеском језику, а следећи албум ће бити на српском. Доста често наступамо и трудимо се упознамо публику са бендом.

Електрични Оргазам је на одмору?

Оргазам сваке године прави ту неку традиционалну паузу, која траје до пролећа, Љуба је у Индији, враћа се половином априла и онда одмах идемо на турнеју у Канаду и Америку. Кад се вратимо излази албум који је готов, спакован и излази вероватно негде крајем маја за Маском. Завршавамо сад омот и неке ситнице око мастеринга. Готов је и спот за сингл који ће пратити издавање албума, за насловну песму „Где смо сад”.

Миња Дунђерски

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести